Na tenistky čeká izraelská vřava

  • 1
Praha - Do Izraele! Tak rozhodl londýnský los. České tenistky budou o postup do elitní Světové skupiny Fed Cupu bojovat v dubnu na žhavém izraelském betonu. Před publikem, které je považováno ze jedno z nejbouřlivějších v celé soutěži. "Přesto je to přijatelný los. Lepší než Itálie," říká nehrající kapitán Petr Pála.

Pála si přál Německo. "Ale Izrael ujde. Škoda jen, že musíme k nim. Doma bych ho bral všemi deseti."

Pokud obě země nastoupí kompletní, stanou proti sobě Shahar Peerová a Nicole Vaidišová, dvě hráčky první světové dvacítky s vynikající bilancí z fedcupových dvouher – Vaidišová 11:1, Peerová 12:3. "Je to parádní los. Přes Izrael může vést cesta do Světové skupiny," ujišťuje Vaidišová.

Jenže bude hrát? "Záleží na mnoha věcech," tajemně naznačila v Brně.

Kapitán Pála s ní měl dohodu jen na zápas proti Slovensku. "Pak jsem musel rychle odcestovat do Ostravy, kde dělám manažera daviscupového týmu. Ale určitě si tento týden s Nicole zatelefonujeme a probereme, co dál," tvrdí.

Věří, že s Vaidišovou bude moci počítat. "Nemám náznaky, že by nechtěla dál reprezentovat. V Brně jsme tajili, že jí není dobře. Dva dny ležela, a přece se snažila odvést pro tým maximum."

Dobré zprávy měl včera fyzioterapeut Pavel Kolář o zdravotním stavu druhé české singlistky Lucie Šafářové: "Nález už není aktivní, má jen malou jizvu po ruptuře svalu z Austrálie, žádný hematom."

Šafářová má s Peerovou bilanci 2:1, Vaidišová 1:1. Izraelská jednička předloni vyhrála Prague Open a loni dvakrát okusila čtvrtfinále grandslamu. Zároveň je vynikající deblistkou, letošní finalistkou Australian Open. Mnohem větší šance na body bude přes izraelskou dvojku, 83. tenistku světa Tziporu Obzilerovou. "Musím o ní zjistit víc, moc ji neznám," říká Pála.

Peerovou sice trénuje někdejší vyhlášená antukářka Martinezová, nicméně hrát se patrně bude na betonu v Ramat Hasharonu. Tam nyní Izraelky při své historické premiéře ve Světové skupině I podlehly Ruskám 1:4. "Peerová je doma neskutečně populární, bouřlivé publikum může dělat potíže. Ale zkušený tým se s tím vypořádá," říká Pála.

Snad dokáže izraelská vřava vyburcovat Češky stejně jako Rusku Čakvetadzeovou, která tu o víkendu prohlásila: "Miluju, když je publikum proti mně. To pak hraju ještě mnohem líp."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga