Na osmnáctiny popřeje Vaidišové i McEnroe

  • 19
Bratislava - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - V ďábelsky rudé sukýnce se nejprve málem uškvařila uvnitř bratislavského kotle při duelu s mladičkou Dominikou Cibulkovou. Včera pak přežila i dočasné zatemnění mysli v utkání proti Daniele Hantuchové. A mohla oslavovat. Dnes bude Nicole Vaidišové 18 let.

Velkolepá narozeninová party na ni čeká ve čtvrtek v New Yorku.

Pořádající firma Reebok sezvala 300 hostů. Místo děje: klub Stereo na Manhattanu. Dovnitř běžně pouštějí až od 21 let. "Mně snad na bráně problémy dělat nebudou," doufala.

Zazpívá jí Boyd Tinsley, popřát přijdou bývalá Miss USA Susie Castillová či legendy John McEnroe i Jim Courier a možná také Andy Roddick, psal list New York Post. "Narozeninové šaty jsem si už vybrala u Versaceho," pochlubila se.

Když byla malá, snila, jak se po osmnáctinách její život převrátí naruby. "Říkala jsem si: Už budu moudrá, samostatná a všechno zvládnu sama."

Realita je poněkud odlišná.

"Vlastně skoro všechno zůstane při starém," soudí Vaidišová.

Řidičský průkaz má ve Spojených státech už od 16 let, jen jeho platnost se teď rozšíří i na další země. Středoškolačkou zůstane ještě nejméně dva roky. A o reklamních smlouvách, na nichž ode dneška vystačí pouze její podpis, hovořit nechce. "To je naše soukromá věc."

"Na kurtu Nicola ještě zmoudří. Dejte jí pár let," říká nevlastní otec Aleš Kodat.

Svoji týdenní česko-slovenskou misi však zvládla na jedničku (a jednu dvojku z matematiky). Obstála u čtyř zkoušek na střední škole, vzápětí též na antukovém dvorci. "Stihla jsem toho dost, co?" libovala si.

"Pojďme," volala na sebe na dvorci po vydařených míčích.

Jindy rozčileně bouchala raketou o zem, vztekala se. "Pořád pracuje na sebeovládání. Ví, že s tím má problémy," uznal Kodat, zažívající premiéru v roli nehrajícího kapitána.

Jeho uklidňující vliv byl zapotřebí, zvlášť když v duelu s Danielou Hantuchovou ztratila Vaidišová vedení 6:2 a 4:1. "Zbytečně mě rozhodily sporné míče a fanoušci."

Kodatův lék? "Dal jsem jí vybrat: Buď budeš mít větší tah na bránu a převalí se to zase na tvoji stranu, nebo budeš dál hrát liknavě a vymstí se ti to. Daniela se totiž nadechla a byla najednou strašně nebezpečná."

Kapitánova léčba byla účinná. A brzy plnoletá mladá dáma to věděla. "Táta mě zvládnul z lavičky bezvadně. I když to má se mnou někdy těžší..."

Česká tenistka Nicole Vaidišová se raduje po výhře nad Dominikou Cibulkovou ve fedcupovém utkání Slovensko - Česko.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga