Serena Williamsová pózuje s trofejí

Serena Williamsová pózuje s trofejí za vítězství na Australina Open 2005. | foto: Reuters

Motivací šampionky byla i vražda sestry

  • 2
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Ať se vám to líbí nebo ne, sestry Williamsovy jsou zpátky. Nebo aspoň jedna z nich. Mladší Serena vyhrála tenisový grandslam Australian Open, a když za dětinského poskakování a úšklebků přebírala trofej, řekla: "Chci být zase světovou jedničkou."

Přitom to dlouho vypadalo, že její grimasy už budou vídat jen příznivci druhořadých sitcomů. Serena si zahrála v seriálu All Of Us, a to dokonce dvojroli: samu sebe a ještě svou asistentku Wandu. "Ta mě bavila daleko víc," vypráví nadšeně. "Musela jsem ukázat všechny své komediální vlohy."

A že jich Serena má! Když jí moderátorka v televizním rozhovoru připomněla, že vyhrála už sedmý grandslamový turnaj, zvedla ruku nad hlavu a trojčila: "Jupí, ano, sedmý." Smála se jen ona.

Sereně Williamsové je 23 let. Poslední velký titul měla z Wimbledonu 2003, kdy byla ještě první na světě. Pak padala dolů. Musela na operaci kolena a víc než na kurtech se objevovala na módních přehlídkách.

Jenže stalo se ještě něco daleko horšího: na konci roku 2003 někdo zavraždil její sestru Yetunde. Půlnoční projížďka s přítelem po Los Angeles skončila střetem s místním gangem a 11 střelnými ranami v těle. "Dvou věcí si v životě cením nejvíc: rodiny a Boha. Tohle mi dalo tvrdou lekci," říká Serena.

Stejně jako rozvod rodičů, byla i tohle pro Williamsovou nová motivace. Navíc v té době, kdy ona i starší sestra Venus začaly ztrácet sílu, byly ostatním pro smích. Tenis už je nebaví! Víc se starají o módu! Na shledanou, dámy!

"Když skončila Hingisová, nikdo necekl. Když přestanou Williamsovy, je to proto, že nemají vztah ke sportu," zlobila se matka Oracene.

Jenže sestry, o kterých otec Richard s oblibou vyprávěl, jak je vychovával v ghettu plném kokainu a řevu kalašnikovů, hlásí návrat.

Venus se zatím hledá, ale Serena už dokázala, že na to má. Na Australian Open hrála výborně. "Jsem téměř u svého cíle," prohlásila dáma, která je v novém žebříčku už druhá. "Teď chci vyhrát Roland Garros. Pořád si totiž myslím, že jsem ze všech nejlepší."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga