Radost Jiřího Lehečky

Radost Jiřího Lehečky | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Tenisové naděje využívaly na challengeru v Prostějově divoké karty

  • 0
Parádně se za přízeň pořadatelům prostějovského challengeru Moneta Czech Open odměnili nadějní čeští tenisté, kteří dostali divoké karty do hlavní soutěže. V průběhu druhého hracího dne Jiří Lehečka porazil mnohem zkušenějšího Jana Šátrala, Vít Kopřiva dokonce vyřadil nasazenou šestnáctku Steva Darcise z Belgie.

Sedmnáctiletý Lehečka na centrálním dvorci působil uvolněně. Po vyhraném setu sice nezvládl koncovku toho druhého, v koncovce zápasu už ovšem dominoval a soupeři dovolil jedinou hru.

„Chtěl jsem kartu využít. Dostal jsem ji, protože mi v Prostějově věří, mám radost, že jsem je nezklamal,“ radoval se Lehečka. Svého soupeře v závěru přehrál fyzicky, jeho údery měly mnohem větší razanci. „Sám jsem si všiml, že soupeři dochází síly. Těsně před příjezdem do Prostějova hrál finále na turnaji v Mostě, náročný program se zřejmě projevil,“ poznamenal Lehečka. 

Výsledky Czech Open

G. García-López – K. M. Maamoun 6:4, 6:2, Rinderknech – Kovalík 5:7 2:6, De Greef – Haerteis 4:6, 4:6, Ignatik – A. Balazs 7:5, 3:6, 4:6, M. Arevalo – De Bakker 7:5, 6:4, Darcis – Kopřiva 7:6, 3:6, 4:6, Molčan – Safwat 7:6, 1:6, 4:6, Šafránek – Jebavý 6:1, 3:6, 6:4, Šátral – Lehečka 2:6, 6:4, 1:6.

Úterní program začíná v Prostějově v 11 hodin, vstup je zdarma.

Zatímco sedmnáctiletá naděje postoupila do 2. kola, Kopřiva uspěl už v souboji o osmifinále. Zkušeného Belgičana v posledních hrách střetnutí udolal větší trpělivostí při dlouhých výměnách. „Dokázal jsem počkat na svoji šanci,“ uvedl vítěz. Třísetovou bitvu nabídl také duel velkých kamarádů Václava Šafránka s deblovým specialistou Romanem Jebavým. Ten měl dokonce v rozhodující sadě za stavu 2:0 brejk na 3:0, přesto odešel poražený. „Tak blízko k výhře v hlavní soutěži v singlu už jsem nebyl dlouho,“ povzdechl si Jebavý.

Šafránek se dlouho nemohl dostat do tempa, v jednom okamžiku dokonce vzteky rozmlátil raketu o antuku. Výbuch emocí mu nakonec pomohl. „Uklidnil jsem se, napětí se uvolnilo. Právě tato situace mi pomohla,“ usmíval se Šafránek.

V zatím nejpohlednějším střetnutí si pro postup do 3. kola s přehledem došel Giullermo García-López. Zkušený Španěl na kurtu strávil lehce přes sedmdesát minut a ukázal, proč se ve světovém žebříčku dostal v kariéře až na třiadvacátou příčku. „Hlavně ve druhém setu jsem hrál dobře,“ poznamenal vítěz pěti turnajů na okruhu ATP po výhře nad Egypťanem Maamounem. 

V pondělí se bude dohrávat druhé kolo, zápasy v prostějovském areálu začínají v 11 hodin. Do turnaje se zapojí nejvýše nasazený Casper Ruud a také trojnásobný vítěz Moneta Czech Open Jiří Veselý nebo daviscupový reprezentant Lukáš Rosol. Vstup je zdarma.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga