Linda Fruhvirtová slaví triumf na turnaji v indickém Čennaí. | foto: Profimedia.cz

První titul díky sérii zvratů. Je to neuvěřitelné, jásá Fruhvirtová

  • 9
Na turnaji v indickém Čennaí prohrála ve třech z pěti zápasů úvodní set. Sedmnáctiletá tenistka Linda Fruhvirtová však pokaždé ukázala srdce bojovnice a odcházela z kurtu jako vítězka. V neděli si kromě výhry na cestu přibalila i první trofej z okruhu WTA a skok ve světovém žebříčku na 74. příčku.

„Jsem dost v šoku a hledám ta správná slova. Je to neuvěřitelné. Byla tu skvělá atmosféra a je to něco, co si budu navždy pamatovat,“ vyprávěla na kurtu dojatá Fruhvirtová krátce po vyhraném finále nad třetí nasazenou Magdou Linetteovou.

S Polkou sice prohrála první sadu a v rozhodující odvracela za stavu 1:4 brejkbol, jenže jak na turnaji několikrát ukázala, její soupeřky na vedení, ať už je jakkoliv výrazné, spoléhat nemohou.

Sedmnáctiletá Fruhvirtová získala první titul, slaví i Siniaková a Martincová

„Stačil jeden fiftýn a odskočila by, což by pro mě bylo špatné. Snížení na 2:4 mi moc pomohlo, začala jsem si věřit a prostě jsem bojovala o každý bod,“ hodnotila.

Nakonec skvostnou otočku dovršila stejně jako v prvním kole proti Liang En-Šuo z Tchaj-Wanu a v semifinále proti Argentince Nadii Podoroské.

Právě zápas s Argentinkou finále neuvěřitelně připomínalo.

Fruhvirtová ztrácí první set, v rozhodujícím přichází o podání a prohrává o několik gamů, jenže v koncovce dominuje, nakonec nevěřícně padá na kurt a rukama si zakrývá obličej. Ví, že jí patří vítězství.

K velké euforii vytvořili skvělou kulisu i indičtí diváci, kteří si Češku v průběhu turnaje oblíbili natolik, že při vstupu do haly by nezasvěcený návštěvník očekával představení některé z domácích tenistek.

„Cítila jsem se skvěle a tušila jsem, že tady můžu zahrát dobrý výsledek, ale předčila jsem všechna svá očekávání,“ zářila.

Sedmnáctiletá Češka se stala letos nejmladší vítězkou turnajů WTA, a navíc se posunula ze 130. místa světového žebříčku na čtyřiasedmdesáté.

„Nemyslím si, že jsem v pozici, kdy bych na sebe tlačila, abych ještě rychle poskočila třeba mezi nejlepší padesátku. Chci si především vybojovat takové postavení, které by mi zajišťovalo přímou účast na velkých turnajích a grandslamech,“ prozradila pro server WTA.

Pokud se Fruhvirtová udrží v elitní stovce, může se představit v hlavní soutěži na Australian Open už v lednu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga