FORMA ROSTE. Tenista Ivan Lendl sice v exhibičním zápase v Budapešti prohrál, ale těší ho, že se jeho forma zlepšuje.

FORMA ROSTE. Tenista Ivan Lendl sice v exhibičním zápase v Budapešti prohrál, ale těší ho, že se jeho forma zlepšuje. | foto: ČTK

Lendla těší zlepšení. S mladšími jsem prohrával, teď je hladce porážím, říká

  • 11
Ani na třetí pokus po návratu k zápasům Matse Wilandera neporazil. Při exhibici v Budapešti podlehl tenista Ivan Lendl svému švédskému protivníkovi 4:6, 6:4 a v super tie-breaku 5:10. Přesto ho těšilo: "S každým zápasem se lepším. Předpokládám, že tak v únoru už by to mělo vypadat dobře."

Původně si přitom nebyl jistý, zdali tou dobou ještě bude mít do tenisu chuť. "Řekl jsem si, že se zkusím k zápasům vrátit a uvidíme, jak mě to bude bavit. Ale zatím mě všechny zápasy moc bavily, takže nehodlám končit," řekl padesátiletý tenista, který se s Wilanderem znovu potká 5. listopadu v Ostravě.

V této exhibici je doplní další Švéd Borg a Slovák Mečíř.

Při posledním měření sil na začátku října na veteránské túře Lendl prohrál s Wilanderem 3:6, 4:6. Teď mu podlehl jen těsně.

"Jedna z věcí, která mě motivuje, je hrát s mladšími. Myslím ty, s kterými trénuji. Na jaře jsem s nimi ještě prohrával, a teď už hladce vyhrávám," chlubil se legendární tenista s českými kořeny.

Dále čtěte: Lendl v Budapešti nadchl

útočnou hrou. S Wilanderem ale nakonec padl

Lendl kvůli problémům se zády nehrál zápasy téměř 16 let. Poprvé se po pauze představil počátkem dubna – jak jinak než s Wilanderem. Od návratu na kurty však ani jeden zápas nevyhrál, při zápase s Američanem McEnroem se dokonce zranil.

"Teď už to není o tom, kdo vyhraje, ale aby se lidé pobavili," tvrdí.

Publiku se chce ukázat, jinak ale po zviditelnění netouží. "Čas od času je podle mě dobré, aby mě fanoušci mohli vidět. Třeba v Ostravě, tam jsem nehrál asi třicet let," říká Lendl. "Ale moc se tam těším, mám tam hodně známých."

I proto se mohla exhibice v Budapešti jevit jako riskantní. Kdyby se zranil... "Vždycky je nebezpečí, ale kdybych nehrál vůbec, tak by to taky nebylo ono. Musím se rozehrát."

Lidé ho poznali i v Maďarsku. V Budapešti je populární. "Byl jsem jen na ulici před hotelem, ale lidi mě poznali. Kdo by čekal, že na mě s Wilanderem přijde v Budapešti šest tisíc lidí?"

Kolik jich dorazí v Ostravě?

IVAN LENDL V PONDĚLÍ v MF DNES

Téma o legendárním tenistovi najdete v pondělním vydání deníku MF DNES, v příloze Sport si přečtete:
- velký rozhovor s Lendlem

- jak vzpomínají Sampras a Agassi

- příběhy vzájemných duelů s Borgem

.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga