LED. Japonský tenista ochlazuje své tělo v prvním kole Australian Open. V Melbourne je opět vedro. | foto: AP

Díky za čtyři rozcvičky! Ósakaová rozesmála zničeného Nišikoriho

  • 1
Zase dřel do úmoru. I druhý mač Keie Nišikoriho na Australian Open se protáhl na pět setů. Na kurtu makal japonský tenista téměř čtyři hodiny, občas frustrovaně sledoval nechytatelné servisy Chorvata Iva Karloviče. Když pak v zákulisí potkal krajanku Naomi Ósakaovou, musel se jejímu popíchnutí smát: „Hrál jsi dlouhý, předlouhý zápas. Díky za čtyři rozcvičky.“

Nelehká je Nišikoriho cesta úvodním grandslamem sezony.

V úterním prvním kole odvracel senzaci, s polským kvalifikantem Kamilem Majchrzakem prohrával už 0:2 na sety a za nemilosrdného vedra nestíhal. Obkládal se ledem, těžce se mu dýchalo.

Spalující žár mu ale nakonec paradoxně pomohl k postupu, Majchrzak dostal v krutých podmínkách silné křeče a v páté sadě skrečoval. „Hrál fantasticky,“ smekl před ním vítěz. Nišikori na dvorci strávil téměř tři hodiny.

 O dva dny později zažil v Melbourne ještě o 58 minut delší mač. Tak dlouho čelil v klasické bitvě Davida s Goliášem brzy čtyřicetiletému Karlovičovi. Obrovitý veterán proti Nišikorimu nasázel 59 es, za mnohými servisy 211 centimetrů vysokého machra se světová osmička jen ohlédla.

Úsměvné setkání japonských hvězd:

„To bylo frustrující,“ přiznal Nišikori poté, co rozhodl o svém postupu až v super tie-breaku. „Že dal šedesát es? Na to já potřebuju skoro rok,“ rozesmál při rozhovoru na kurtu publikum. 

S postupem do třetího kola si dal opravdu na čas, což vtipně glosovala Ósakaová. Ta se kvůli Nišikorimu ocitla v nepříjemné situaci, neplánovaně dlouho čekala na svůj zápas se Slovinkou Tamarou Zidanšekovou.

Když svého velkého kamaráda potkala v zákulisí arény Margaret Courtové, prohodila směrem k němu: „Pane Nišikori, pěkný zápas. Račte, uhnu vám z cesty, máte za sebou dlouhý, předlouhý zápas. Musela jsem se kvůli tomu čtyřikrát rozcvičit, takže díky za to.“ 

Nišikori, který měl ve tváři nejprve výraz mučedníka, se pobaveně usmál. Aby ne, byť má za sebou už dvě pětisetové řeže a téměř sedm odehraných hodin, na Australian Open žije.

A příště se dokonce utká s někým, kdo toho propotil v Melbourne ještě více. Pavouk mužské dvouhry proti němu svedl Portugalce Joaa Sousu, který už absolvoval třináct sad. Deset v singlu, tři v deblu. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga