Vítězné gesto Karolíny Muchové

Vítězné gesto Karolíny Muchové | foto: ČTK

Muchová zase skolila favoritku. A teď fandit tátovi, vyhlížela fotbal

  • 8
Paříž (Od našeho zpravodaje) - Sérii porážek českých tenistek a tenistů na Roland Garros ukončila hodně stylově. Karolína Muchová potvrzuje, že na velkých scénách a proti velkým hráčkám umí – v premiéře v hlavní soutěži v Paříži předčila 17. nasazenou Anett Kontaveitovou. „Už tohle je tady pro mě dobrý výsledek,“ řekla po své dvacáté výhře v sezoně.

Při premiéře ve Fed Cupu obstála. Na turnaji v Praze ji tribuny hnaly až do finále. A nyní si 22letá talentovaná tenistka připsala další příjemné zpestření roku 2019.

„Soupeřka hrála dobře, přece jen je to hráčka Top 20. Měla jsem pomalejší začátek, hledala jsem se. Ale pak jsem se zlepšila,“ líčila po výsledku 3:6, 6:2, 6:2.

Muchová se nevyžívá v dlouhých větách, raději „hovoří“ prostřednictvím své rakety. Estonka Kontaveitová loni v Paříži zastavila válející Petru Kvitovou, nedávno s ní prohrála finále ve Stuttgartu. Na antuce umí – a stejně v úterý od druhého setu proti jiné Češce nestíhala.

ZPRAVODAJSTVÍ

ze třetího dne Roland Garros

„Nervózní jsem nebyla. Spíš jsem na sebe byla naštvaná, že jsem nehrála svoji hru, dost jsem chybovala,“ hodnotila Muchová. „Byl to přísný los, i když mohl být i horší. Pro mě jsou grandslamy největší motivace.“

Tohle byl pro další český příslib teprve třetí úspěšný duel na nejprestižnějších akcích. Loni v New Yorku šokovala v nočním mači výhrou nad Muguruzaovou, triumf nad Kontaveitovou má podobně sladký podtext.

Ale jinak se věci mění. V Paříži při své premiéře mezi elitou už nemusela absolvovat kvalifikaci.

„Je to velká pomoc. Tou ani nemusíte projít, protože v ní jsou hodně dobré hráčky. Mít teď tři zápasy v nohách na antuce, bylo by těžké něco v hlavní soutěži uhrát,“ souhlasí.

Od pražského finále nehrála Muchová jediný zápas, dávala se dohromady zdravotně. Pauza jejímu pestrému projevu nijak neuškodila. Pohybově nadaná dívka – v mládí hrála házenou a zkoušela krasobruslení či akvabely – cítí formu.

Pavouky turnaje

„Vyhrané zápasy mému sebevědomí pomáhají, v koncovkách si věřím. Určitě se teď na kurtu cítím dobře,“ říká. „Šance uhrát dobrý výsledek je i tady, můžu jít ještě dál. Je to otevřené. Budu se snažit hrát kolo od kola.“

V Paříži si vysloužila slušnou podporu z hlediště a hned po zápase se těšila, jak naopak hlasivky zapojí sama. Její otec Josef Mucha, dlouholetý prvoligový fotbalista známý ze Sigmy Olomouc, totiž jako asistent kouče Jihlavy vyráží do baráže o elitní soutěž proti Karviné.

„Hrají v šest. S tátou si voláme každý den, budu určitě fandit,“ říkala.

Což jí zbytek rodiny jistě oplatí příště ve 2. kole proti Rumunce Beguové, které bude na programu ve čtvrtek.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga