Muchová zpátky v Česku: Úspěch vstřebává, další zápasy možná až na Wimbledonu

  • 5
V šestadvaceti letech prožila tenistka Karolína Muchová nejúspěšnější grandslam kariéry, na Roland Garros padla až ve finále se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou a po zápase si vychutnávala zasloužené ovace fanoušků na kurtu Philippa Chatriera. „Nikdy jsem nic takového nezažila,“ pochvalovala si na tiskové konferenci po návratu z Paříže.

Po nedělním příletu se na skok zastavila za přáteli v rodné Olomouci, jinak si ale nestačila pořádně odpočinout ani si uvědomit, za jakým úspěchem na pařížské antuce dokráčela.

„Bylo to o pár míčcích. Občas mi blikne před očima, že vítězství bylo fakt kousek. Ale zatím jsem neměla čas vše pořádně vstřebat. Jsem ráda, že jsem odehrála svůj nejlepší grandslam a turnaj,“ hodnotila Muchová.

Tenistka Karolína Muchová na tiskové konferenci po úspěšném tažení na Roland Garros.

O titul se rvala statečně. Hvězdné Šwiatekové sebrala set a zkraje rozhodujícího dějství vedla 2:0. Po letech protkaných zdravotními problémy konečně tenisovému světu ukázala svou nebývale pestrou hru. „Jsem ráda, že se lidem líbí a že jí fandí. Snažím se o hru, která mě baví a která je účinná.“

Více o Roland Garros 2023

Ovšem nemocem se Muchová zcela nevyhnula ani na Roland Garros, přiletěla už s drobnějším nachlazením a během turnaje ji trápily průdušky.

„Někde jsem měla větší bolístku, někde menší, ale těžko se můžeme bavit, jestli bych mohla finále zvládnout líp,“ uvedla.

O spoustu sil navíc přišla v napínavém semifinále s Běloruskou Sabalenkovou. „Zápas s ní byl nejnáročnější i po mentální stránce,“ zavzpomínala na otočku v rozhodujícím setu, v němž ztrácela už 2:5.

Tenistka Karolína Muchová na pražské Štvanici po úspěšném tažení na Roland Garros.

„Před zápasem jsem se rozehrávala s klukem, abych si zvykla na rychlejší tempo. Na kurtu má (Sabalenková) velkou páru, spousta věcí nejde stihnout, nebo se na některé údery nedá připravit. Musela jsem rychle přemýšlet a přicházet s nejlepšími variantami,“ popisovala.

I proto musel kondiční trenér Jaroslav Blažek upravit přípravu před soubojem o titul. „Procedur během dne bylo více než normálně, provedli jsme zásahy rehabilitační, terapeutické i nutriční, aby do finále nastoupila v nejlepší formě,“ prozradil.

Sám si úspěšné tažení Muchové tolik neužíval: „Řeč těla vám ukáže hodně, a pak přemýšlím, proč tady na chvíli zakulhala. Celou dobu si počítám svoji matematiku.“

Kájo, zatančíme. Smekám! Tenisová parťačka Muchové o emocích i bolestech

„Když jsme se ráno potkali na snídani, byli jsme rádi, že už hraju poslední zápas,“ smála se Muchová.

Rodačka z Olomouce se v Paříži zaskvěla také proti Sakkariové z Řecka či finalistce z roku 2021 Pavljučenkovové z Ruska a po zásluze se dočkala chvály od legend jako Chris Evertová či Mats Wilander. „Zpráv bylo hodně, některé mě opravdu dojaly. Psaly mi osobnosti z Česka i ze zahraničí.“

Ve světovém žebříčku Muchová poskočila ze 43. na 16. pozici, čímž ještě o tři příčky vylepšila své maximum. Díky povedenému tažení musela také překopat červnové plány. Už tento týden měla začínat s přípravou na travnatých dvorcích před fanoušky v Nizozemsku, poté chtěla zamířit do Berlína.

„Teď se snažíme tělo dostat do stavu, abych zvládala kondiční stránku, další týden už začneme i s herní přípravou na trávě,“ přiblížila.

Před Wimbledonem tak možná stihne jen turnaj v Eastbourne, ale existuje i varianta, že se do soutěžních zápasů vrátí až na anglickém grandslamu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga