KAPITÁN PRO FINÁLE. V daviscupovém finále proti Srbsku povede české tenisty Vladimír Šafařík. | foto: Pavel Lebeda/Česká sportovní

Rozhodnuto: ve finále proti Srbsku povede české tenisty Šafařík

  • 16
Po jednadvaceti letech opět usedne na kapitánskou židli v tenisové soutěži - jenže místo fedcupového týmu povede ten daviscupový. Nemocného Jaroslava Navrátila nahradí ve finále Davisova poháru proti Srbsku, které o víkendu hostí Bělehrad, Vladimír Šafařík.

Byla to situace zcela neobvyklá. Český daviscupový tým odletěl do Bělehradu bez letitého kapitána Jaroslava Navrátila. Před veledůležitým daviscupovým finále proti Srbsku, v němž chce český tým proti Djokovičovi a spol. navázat na loňský triumf, zůstalo místo na kapitánské židli prázdné.

Jenže kde najít rychle člověka, který ho nahradí? Někoho, kdo zná dokonale tenisové prostředí, rozumí si s hráči, má přehled o soupeřích, zná zákonitosti a rituály tenisových šaten a zároveň ho respektují představitelé Mezinárodní tenisové federace a rozhodčí?

Český tým to neměl úplně jednoduché. Kandidátů se nabízelo několik. Jaroslav Navrátil, který od minulého týdne leží v prostějovské nemocnici s plicní embolií, však měl poměrně jasno od začátku: Vladimír Šafařík.

Kdo je Vladimír Šafařík

  • ligový hráč v mládežnických a dorosteneckých kategoriích
  • v roce 1992 šéf tenisových týmů na OH v Barceloně
  • 1992 – kapitán fedcupového týmu (čtvrtfinále)
  • 1992-1998 trenér v akademii Nicka Bollettieriho
  • od roku 1999,  dosud – hlavní organizátor domácích i zahraničních utkání Davis Cupu i Fed Cupu
  • od roku 2006 ředitel České sportovní, a.s. 

V posledních letech sice 49letého Šafaříka zná veřejnost zejména jako ředitele společnosti Česká sportovní a šéfa pořadatelských týmů při prestižních akcích typu NHL v Praze nebo Final Four v basketbalu, jenže Šafařík pravidelně stojí také v čele organizačních týmů daviscupových a fedcupových klání.

A před 21 lety dokonce seděl na lavičce fedcupového týmu bývalého Československa: s bilancí 2 vítězství - 1 prohra dovedl sestavu s Janou Novotnou do čtvrtfinále. Zároveň působil coby šéf tenisové výpravy na olympijských hrách v Barceloně.

"Je u týmu víc jak patnáct let, je zkušený, dělá i s Fed cupem, je výborný angličtinář, zná rozhodčí i lidi z mezinárodní federace, kluci ho respektují a z toho důvodu to pro mě bylo jediné možné jméno," vysvětlil Navrátil v rozhovoru na facebooku českého daviscupového týmu.

Jaroslav Navrátil

S Šafaříkem už absolvoval základní konzultace. "Řekli jsme si nějaké postřehy a ještě si řekneme. Bude to stoprocentní. Je to správná osoba," dodal Navrátil.

"Vladimír Šafařík se hned ujal funkce, promluvil k hráčům na obědě a večer zve jako nováček tým na večeři," doplnil mluvčí týmu Karel Tejkal.

Šafařík absolvoval v uplynulých měsících několik inspekčních cest do Bělehradu, kde jako ředitel České sportovní ladil detaily pobytu českých tenistů. Nyní stojí před další velkou výzvou: ideálně naladit hráče na cestu, na jejímž konci by byl návrat slavné "salátové mísy" do Česka. 

"Hlavně, ať to utkání dopadne pro nás dobře. Jsem přesvědčenej, že i beze mě tu mísu vyhrajete," vzkázal do Bělehradu kapitán Navrátil.

Tréninkový boj Štěpánka s Hájkem před finále Davis Cupu v Bělehradu:


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga