Jan Kodeš coby laureát ceny Klubu fair play při Českém olympijském výboru

Jan Kodeš coby laureát ceny Klubu fair play při Českém olympijském výboru | foto:  František Vlček, MAFRA

Kodeš: Kdyby se nezametlo s Lendlem, vyhráli bychom Davis Cup víckrát

  • 40
Davisův pohár vyhráli čeští tenisté dvakrát, ale podle Jana Kodeše se to mohlo podařit mnohem častěji. Pokud by bývalí představitelé československého sportu našli lepší vztah k Ivanu Lendlovi, někdejší světové jedničce.

Wimbledonský vítěz Jan Kodeš dělal v 80. letech kapitána daviscupového týmu a v mužstvu měl právě Lendla. "Předseda ČSTV Antonín Himl mi nařídil, že Lendla musím z týmu vyřadit," vzpomínal Kodeš při úterním rozdělování cen fair play za rok 2012. Dostal ji od Klubu fair play při Českém olympijském výboru za svůj celoživotní postoj.

Kodeš navzdory politickým tlakům v 80. letech odmítl s Lendlem zamést, své rozhodnutí obhájil i před televizními kamerami, což v době komunistické vlády nebylo jednoduché.

Velký rozhovor s bývalým wimbledonským vítězem Janem KodešemČtěte ve středu 20. 3.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Československo vyhrálo Davis Cup v roce 1980 s významným přispěním právě Lendla. Ten se následně rozhodl žít v USA, ale rodnou zemi byl připraven nadále reprezentovat. Komunistickému režimu se to nezamlouvalo.

"Nechtěli schválit, že Lendl je československým občanem s trvalým pobytem v USA. Tím nakonec padlo, že by nás reprezentoval a hrál na olympiádě. Škoda, s Lendlem bychom ještě dvakrát nebo třikrát pohár získali," odhaduje Kodeš. Podruhé v historii se to podařilo až loni díky Tomáši Berdychovi a Radku Štěpánkovi.

Kodešovi je nyní 67 let a užívá si role spokojeného důchodce, jak sám říká. "V Karlíně se starám o činžovní dům, o tři vnoučata, pomáhám synovi s tenisovou školou ve Vestci a občas si jdu zahrát tenis." K tomu, aby prý vyhrával, si potřebuje vybrat ty správné soupeře.

Když porovná férovost současného tenisu se svou érou, kdy sám hrával, tak křivd při utkáních podle něj výrazně ubylo. "Může za to jestřábí oko," říká v rozhovoru pro středeční MF DNES. "Úplně změnilo tenis. Vyřeší sporné situace tak, že spokojeni jsou oba hráči. Jednomu dá za pravdu a druhý má jistotu, že nebyl obelhán."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga