Takhle se James Blake před dvěma lety na US Open loučil s kariérou a mával divákům.

Takhle se James Blake před dvěma lety na US Open loučil s kariérou a mával divákům. | foto: Reuters

Bývalý tenista šel na US Open, policie ho srazila a spoutala. Omylem

  • 11
Překvapivý a hodně nepříjemný zážitek potkal bývalého tenistu Jamese Blakea. Když se chystal do areálu US Open ke sledování zápasů, byl zatčen policií, která ho považovala za člena gangu překupníků s mobilními telefony. Po čtvrthodině se ukázalo, že pětatřicetiletého Američana mylně identifikoval svědek a Blake byl s drobnými zraněními propuštěn.

Blakea ve středu srazilo na zem pět policistů civilu a nasadilo mu pouta, když čekal před hotelem na auto, jež ho mělo odvést do areálu US Open. Někdejší úspěšný tenista, jenž je tmavé pleti, nechtěl přímo tvrdit, že se stal obětí rasismu, ale spíše poukázal na policejní násilí.

„Neřekl bych, že je to tak jednoduché,“ řekl listu Daily News na otázku, zda byl zatčen kvůli tomu, že je černoch. „Vnímám to jako neopodstatněné policejní násilí, bez ohledu na to, jaké jsem rasy. Možná v tom rasový faktor hrál nějakou roli, každopádně však není důvod, aby někdo dělal komukoli takové věci,“ uvedl vítěz deseti turnajů ATP, jenž ukončil kariéru před dvěma lety právě na US Open. Z incidentu si odnesl pohmožděniny na noze a tržnou ránu na lokti.

Policie uvedla, že když byl Blake identifikován a zjistilo se, že nemá s gangem překupníků kradených mobilních telefonů nic společného, byl okamžitě propuštěn. Jeho obvinění z přehnaného násilí se bude vyšetřovat interně.

Od newyorské policie Blake žádá omluvu. „Rád bych také dostal vysvětlení, proč se tak chovali. Všichni musí být zodpovědní za své činy, i policie,“ řekl televizi ABC. Policejní komisař William Bratton řekl, že se snažil s bývalým tenistou telefonicky spojit, ale Blake na zprávy nereagoval.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga