Ivaniševič a Krajicek míří do Prahy

Praha - Goran Ivaniševič a Richard Krajicek zpestří sedmý ročník tenisového turnaje ECM Prague Open, který se na Štvanici uskuteční od 7. do 13. května. Oba wimbledonští vítězové se spolu utkají v sobotu 12. května v exhibiční dvouhře a poté by měli nastoupit do čtyřhry proti Martinu Dammovi s Cyrilem Sukem.

Zatímco loni uchvátila pražské diváky legendární Martina Navrátilová, letos se pořadatelům podařilo přilákat do Prahy dva wimbledonské vítěze.

Chorvat Goran Ivaniševič (vítěz z roku 2001) a Nizozemec s českými kořeny Richard Krajicek (šampion z roku 1996) se po sobotních semifinálových duelech mužského challengeru a ženského turnaje WTA utkají v exhibiční dvouhře na dva sety.

Poté nastoupí proti české dvojici Damm, Suk ve čtyřhře hrané na jeden set. "Účast Martina Damma ještě není stoprocentní, záleží na tom, jak se mu povede na turnaji v Římě," řekl ředitel turnaje Vladislav Šavrda.

Obě hlavní soutěže - jak ženský turnaj kategorie Tier IV, tak mužský challenger ATP nedoznaly oproti loňsku změnu v celkové dotaci. Ženy budou hrát o podíly z celkové sumy 145 tisíc dolarů, jedničkou bude momentálně 24. hráčka světa Francouzka Marion Bartoliová.

Mezi 22 jmény v hlavní soutěži není žádná Češka. Lucie Šafářová, která loni v Praze vypadla v prvním kole, bude startovat ve stejném termínu na turnaji v Berlíně, a tak nejblíže hlavnímu pavouku je z českých hráček Iveta Benešová: pokud neprojde kvalifikací, je pro ni připravena jedna z divokých karet.

Pozornost českých fanoušků tak bude přitahovat osmnáctiletá Michaella Krajiceková, která na štvanických kurtech trénuje a cítí se na nich jako doma. "Moc se na turnaj těším, vždyť zde trénuji už osm let," prohlásila čtyřicátá hráčka světa, která nedávno porazila i českou jedničku Nicole Vaidišovou.

Muži, kteří na Štvanci budou hrát ve stejném termínu jako ženy, se podělí o celkovou sumu 100 tisíc dolarů.

V hlavní soutěži má už teď jistou účast sedm českých hráčů v čele s loňským vítězem Robinem Vikem (158. v ATP) či dvojnásobným šampionem z let 2004 a 2005 Janem Hernychem, jemuž v žebříčku patří 89. příčka. Dalšími českými jmény jsou pak Jan Hájek, Lukáš Dlouhý, Jiří Vaněk a Tomáš Zíb a Ivo Minář.

Nepřijede ale původně avizovaný Chorvat Ivo Karlovič (62. ATP). "Dal nakonec přednost Římu. Je to škoda, mohli jsme v Praze vidět nejvyššího hráče na okruhu," dodal Šavrda na adresu hráče, který měří 208 centimetrů.

Celodenní vstupenky jsou v cenách 80 Kč (pondělí až pátek), v sobotu a v neděli je vstupné 130 korun. Děti mají vstup zdarma.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga