Martina Hingisová (vlevo) při exhibici na US Open 2010 po boku Anny Kurnikovové

Martina Hingisová (vlevo) při exhibici na US Open 2010 po boku Anny Kurnikovové | foto: AP

Hingisová je v Praze, na exhibici s Bedáňovou se těší

  • 1
Do Prahy se těšila, poprvé zde hrála coby vycházející hvězdička už před šestnácti lety. Martina Hingisová. Bývalá světová jednička a vítězka pěti grandslamů v sobotu na Štvanici odehraje proti své kamarádce v rámci turnaje Strabag Prague Open exhibici.

"Moc se těším. Dáju znám ještě jako malou holku, jezdívali s tátou k nám na trénink," řekla třicetiletá Hingisová po příletu do Prahy.

Zápasová premiéra v českém hlavním městě to pro ni nebude. Coby patnáctiletá zde hrála exhibiční turnaj v roce 1995. "S Janou Novotnou, Anke Huberovou, Mary Joe Fernandezovou a dalšími. Vím, že jsem porazila Janu," zavzpomínala.

A nehrála jen v Praze. V Brně stejnou exhibici rok nato vyhrála, na stejném místě pomáhala v roce 1998 Švýcarkám porazit české tenistky ve Fed Cupu.

Program exhibice

Sobota, 15 hodin

Hingisová - Bedáňová
Hingisová, Kr. Píšková - Bedáňová, Kar. Plíšková
Hingisová, Vízner - Bedáňová, Pála

"V Česku se mi vždycky hrálo jako doma. S Prostějovem jsme se probojovali ze druhé ligy až k titulu, tam to bylo vždycky příjemné. Navíc je to kousek od Rožnova, takže to bylo jako doma," poukázala na Rožnov pod Radhošťem, kde s matkou v osmi letech žila.

Hingisová má na svém kontě pět grandslamových titulů ze dvouhry, v 16 letech a 3 měsících je nejmladší grandslamovou vítězkou 20. století (Australian Open 1997). K tomu přidala devět titulů ze čtyřhry a jeden z mixu.

Už v 16 letech se stala první hráčkou žebříčku, na trůnu vydržela celkem 209 týdnů. Kariéru poprvé ukončila v roce 2003 kvůli opakovaným zraněním kotníků. Po dvou letech se však na kurty vrátila a v roce 2006 dokázala vyhrát tři turnaje a dostat se až na šestou příčku žebříčku.

Dalšímu rozletu 170 centimetrů vysoké hráčky zabránil pozitivní nález na zakázaný stimulant, který měla v těle během Wimbledonu v roce 2007. Hráčka vědomé užití drogy odmítla, kvůli podezření z dopingu však ukončila hráčskou kariéru. O rok později ji pak nezávislý antidopingový tribunál vyměřil dvouletý trest.

Loni v prosinci se třicetiletá Hingisová vdala. V Paříži si vzala o šest let mladšího francouzského parkurového jezdce Thibaulta Hutina.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga