Nikolaj Davyděnko

Nikolaj Davyděnko - Ruský tenista Nikolaj Davyděnko musel kvůli potížím s dýcháním odstoupit ze čtvrtfinále Australian Open. Zápas vzdal ve třetím setu. Nasazená americká dvojka Andy Roddick je v semifinále. | foto: Tim Wimborne, Reuters

Hewitt těžkou bitvu zvládl. A postoupil

  • 9
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Čtyři nejvýše nasazení tenisté jsou na Australian Open v semifinále. Federera a Safina dnes doplnili Roddick a Hewitt. Právě tyto dvojice čeká boj o finále. Právě domácí tenista musel usilovat o postup nejvíce. Vedl už dva nula na sety, ale postup vydřel až v pátém, který vyhrál 10:8.

Hewittův argentinský soupeř Nalbandian se však do Australana řádně opřel již před utkáním.

Hewitt své tradiční "Come on!" používá téměř po každém důležitém míči, často však takto reaguje i na zkažený úder soupeře. Nelíbí se to asi většině hráčů, nahlas se však ozval právě jen David Nalbandian. "Ať si klidně křičí po vítězných úderech, ale radovat se takto z protivníkových chyb je hodně nesportovní. Chápu, že je to jeho způsob hecování, ale měl by se taky umět vcítit do pocitů svých soupeřů, kterým to rozhodně příjemné není."

O to větší náboj tak dnešní repríza wimbledonského finále z roku 2002 dostala. Tehdejší londýnský vítěz Hewitt porazil Nalbandiana ve stejném roce i na antuce v Barceloně, od té doby se ale neutkali. Příliš odpočatí pak oba soci dnes večer do Rod Laver Arény určitě nenastupovali - v osmifinále strávili na dvorci shodně přes tři a půl hodiny a zatímco Hewittův souboj se Španělem Nadalem skončil ještě před setměnín, Nalbandian udolal ve čtyřech setech svého krajana Coriu až ve čtvrt na tři ráno!

"Určitě je to nevýhoda, dostal jsem se do postele až ve 3.45 a potřeboval jsem spát mnohem déle. Ale cítím se dobře a rozhodně Hewittovi zápas neulehčím," sliboval Nalbandian. Hewitt byl pro dnešní oslavy Dne Austrálie poslední domácí nadějí, odpoledne totiž Moliková po velkém boji podlehla ve čtvrtfinále ve třech setech Američance Davenportové. A tenista i fanoušci si jen přáli, aby to dopadlo lépe než loni, kdy právě na Australia Day vypadli v osmifinále obě australské hvězdy - Hewitt a Philippoussis...

Zápas se změnil v čtyřhodinové drama. Rozhodl až pátý set, sedmnáctá hra, když Hewitt poprvé v této sadě prolomil servis argentinského soupeře a při vlastním podání bitvu ukončil.  Hewitt vyhrál 6:3, 6:2, 1:6, 3:6, 10:8.

Utkání už mohl v klidu sledovat Američan Andy Roddick, který odpoledne za hodinu a půl vyřadil dosavadního černého koně turnaje Rusa Davyděnka. Ten v Melbourne až do dnešního souboje překvapivě neztratil ani set a přestože brzy prohrál úvodní sadu 3:6, za necelou půlhodinku měl setbol on. Roddick však hrozící nebezpečí odvrátil, druhou sadu vyhrál 7:5 a ve třetím setu při jeho vedení 4:1 ruský tenista zápas skrečoval pro dýchací potíže.

Na ty si stěžoval už v předchozím kole a dnešní horké a dusné počasí v kombinaci s jasně se vyvíjejícím zápasem uspíšilo jeho rozhodnutí. Američan stihlo nasázet celkem 17 es a podruhé se probojoval do semifinále Australian Open. Předloni vypadl Roddick v Melbourne v semifinále překvapivě s Němcem Schütllerem, když měl v nohách předlouhý čtvrtfinálový maraton s Maročanem El Aynaouim, loni ho vyřadil Rus Safin.

"Slyšel jsem o jeho problémech už po předchozím zápase. Ve druhém setu jsme hráli spoustu dlouhých výměn a ke konci už se mi zdálo, že běhá mnohem hůře. Když si pak zavolal lékaře, bylo už vidět, jak s tím bojuje a vypadalo to opravdu vážně. Postup do semifinále mě těší, zatím procházím turnajem bez většího zaváhání a cítím se fit. Hrál jsem dobře už na předchozím exhibičním turnaji v Kooyongu a pokud mi vydrží vysoká úspěšnost prvního servisu, mám určitě velké šance," pochvaloval si Andy Roddick.

O čtvrtfinálových zápasech žen čtěte ZDE: Davenportová pokazila Den Austrálie

České deblistky dohrály, čtěte ZDE: Navrátilová s Paštikovou do finále neprošly

Výsledky z Australian Open
MUŽI - čtvrtfinále dvouhry:
Roddick (2-USA) - Davyděnko (26-Rus.) 6:3, 7:5, 4:1 skreč
Hewitt (3-Austr.) - Nalbandian (9-Arg.) 6:3, 6:2, 1:6, 3:6, 10:8
Semifinálové dvojice:
Federer (1-Švýc.) - Safin (4-Rus.),
Hewitt - Roddick.   

Čtyřhra - čtvrtfiniále:

W. Black, Ullyett (5-Zimb.) - Bhúpathí, Woodbridge (3-Indie/Austr.) 7:6 (7:3), 6:3.,
Björkman, Mirnyj (4-Švéd./Běl.) - Llodra, Santoro (6-Fr.) 7:6 (7:2), 7:5

ŽENY - čtvrtfinále dvouhry:
Davenportová (1-USA) - Moliková (10-Aust.) 6:4, 4:6, 9:7,
Dechyová (19-Fra.) - Schnyderová (12-Švýc.) 5:7, 6:1, 7:5
Semifinálové dvojice:
Šarapovová (4-Rus.) - S. Williamsová (7-USA),
Davenportová - Dechyová

Čtyřhra - čtvrtfiniále:
Davenportová, Morariuová (15-USA) - G. Navrátilová, Paštiková (ČR) 3:6, 6:2, 6:3, Kuzněcovová, Moliková (6-Rus./Austr.) - Myskinová, Zvonarevová (7-Rus.) 6:2, 6:3

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Ram, Martinezová (Izr./Šp.) - Friedl, Husárová (8-ČR/SR) 6:7 (4:7), 6:1, 10:6
B. Bryan, Zvonarevová (5-USA/Rus.) - Čermák, Srebotniková (ČR/Slovin.) 6:3, 6:2

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále
Ram, Martinezová - Nestor, Stubbsová (1- Kan./Austr.) 7:5, 6:7 (3:7), 7:6 (14:12), Draper, Stosurová - Arthurs, Musgraveová (všichni Austr.)
6:2, 7:6 (9:7).  

Junioři:
Dvouhra - 2. kolo:

Lojda (8-ČR) - Lindahl (Austr.) 6:7 (4:7), 6:3, 6:2
Čtyřhra - 2. kolo:
Habsuda, Školoudík (Austr./ČR) - Look, Nicholls (Austr.) 6:1, 7:6 (7:5),
Siladi, Škugor (Chorv.) - Lojda, Marek (6-ČR) 7:6 (7:1), 3:6, 6:4.

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:

Franková (ČR) - Szavayová (12-Maď.) 0:6, 7:5, 4:6
Čtyřhra - 2. kolo:
Fraňková, Szavayová (6-ČR/Maď.) - Healyová, Priceová (Austr.) 6:0, 6:2


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga