Francouzský tenista Benoit Paire se v zápase 3. kola French Open pře se

Francouzský tenista Benoit Paire se v zápase 3. kola French Open pře se španělským rozhodčím Enrikem Molinou. | foto: AP

Trestný fiftýn při setbolu? Kdybych byl Rafa, neuděláte to, řekl Paire

  • 16
Paříž (Od naší zpravodajky) - Varování, trestný fiftýn, Paire. Hlášení z umpiru vzbudilo emoce. Francouzský tenista Benoît Paire měl v závěru druhého setu proti Kei Nišikorimu setbol. Ale přišel o něj "zásahem shůry". Sudí Enric Molina jej potrestal za nepovolený koučink z hlediště.

Talentovaný, šikovný, ale zároveň mimořádně nevyzpytatelný - to je Benoît Paire.

Nedávné semifinále v Římě vyneslo čtyřiadvacetiletého Francouze už na 26. pozici žebříčku ATP. Na Roland Garros bojoval o své první pařížské osmifinále. Jenže...

I v zápase 3. kola proti Nišikorimu střídal domácí tenista brilantní údery s chybami. Frustrovaný dokonce rozlámal raketu, za což dostal varování.

V desátém gamu druhého setu mu Nišikori dvojchybou nabídl výhodu, setbol. Jenže vtom zasáhl Molina, kvůli koučinku udělil Francouzi trestný fiftýn. Z výhody se rázem stala shoda.

TROSKA RAKETY. Francouzský tenista Benoit Paire si svou frustraci vybil,
NESOUHLASÍM. Benoit Paire v rozmluvě s rozhodčími v průběhu zápasu s Kei
Benoit Paire

Francouzské publikum "zasypalo" respektovaného rozhodčího bouřlivým pískotem.  Paire vehementně protestoval, nechal si zavolat supervizora.
Nepomohlo to. Trestný fiftýn zůstal v platnosti, což Francouz odměnil sarkastickým úšklebkem a potleskem.

Nišikori si sice podání udržel, ale set v tie-breaku ztratil. Paire se hecoval emotivními gesty, hlediště bouřilo nadšením.

Jenže Nišikori ho vzápětí zchladil, duel s ambiciózním bouřlivákem vyhrál třináctý nasazený ve čtyřech setech 6:3, 6:7 (3), 6:4, 6:1 a stal se prvním japonským tenistou v osmifinále Roland Garros po 75 letech.

A Paire? S pařížskou dvojhrou se rozloučil slovy: "Kdyby to byl Rafael Nadal nebo jiný dobrý hráč, jsem si jistý, že by varování nedostal. Není možné dostat varování při setbolu. Je to neuvěřitelné."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga