NA ZEMI. Li Na padá.

NA ZEMI. Li Na padá. | foto: Reuters

Pády? Jsem asi hloupá, smála se Li Na navzdory prohře v Melbourne

  • 3
Podruhé ve finále Australian Open si podvrtla kotník levé nohy a nekontrolovaně se svalila k zemi. Tvrdě se přitom bouchla hlavou o zem. "Asi na dvě vteřiny jsem se ocitla ve tmě," přiznala Li Na. Ani napodruhé nedosáhla čínská tenistka v melbournském finále na vítěznou trofej, s Viktorií Azarenkovou prohrála 6:4, 4:6, 3:6.

Po dvou hodinách a 40 minutách smutně zasedla na lavičku a z očí ji vytryskly slzy. Ale byko jich pouze pár. "Po zápase tam nějaký smutek byl. Ale už bylo po všem, tak jaký smysl mělo plakat víc?" ptala se. "Slzy nic nevyřeší."

Ačkoliv prohrála, usmívala se. Vtipkovala. Třicetiletá Číňanka, první Asiatka s grandslamovým titul, který získala na Roland Garros 2011, patří na okruhu k oblíbeným hráčkám. Je inteligentní, přátelská, vtipná.

V Melbourne nenápadně překvapila. V semifinále vyřadila světovou dvojku Marii Šarapovovou, ve finále získala první set souboje s Viktorií Azarenkovou.

A pak přišly pády. Proč? "Protože jsem hloupá!" rozesmála se na tiskové konferenci.

Ani na kurtu v kritických momentech úsměv neztratila... Při prvním pádu v úvodu druhého setu si přitom ošklivě podvrtla kotník.

Při druhém karambolu na začátku třetího dějství se navíc praštila do hlavy. "Kolik let já na kurtu neupadla?! A teď dvakrát. Jako juniorka."

Zejména druhý pád ji však přivodil krušné chvilky. "Tak dvě vteřiny jsem měla všechno černé a nic jsem neviděla," přiznala šestá hráčka světa. Když přišla na kurt fyzioterapeutka a doktor, pomohli ji zvednout se. "Ale trvalo mi docela dlouho, než jsem se úplně vzpamatovala."

Ženské finále v Melbourne

Bála se, zda nekrvácí. "Navíc jsem pořád v uších slyšela nějaký zvuk."

Fyzioterapeutka ji narychlo udělala základní vyšetření. Když ji požádala, aby ji spočítala prsty na ruce, Li Na se rozesmála. "Oni to brali všechno tak strašně vážně! Jako když rodiče vezmou dítě do nemocnice na kontrolu."

Párkrát se pak sice na kurtu cítila nejistě, na její pohyb a výkon v závěru finále  však pády vliv neměly. "Vika v rozhodujících momentech zahrála lépe, proto má další titul," řekla Li Na.

Před dvěma lety prohrála ve finále Australian Open 2011 s Kim  Clijstersovou. O pá měsíců později vyhrála Roland Garros. Zopakuje si to letos?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga