Rafael Nadal

Rafael Nadal - Španělský tenista Rafael Nadal ve finále turnaje seriálu Masters v Římě. | foto: Reuters

Federerovi nestačily na Nadala ani dva mečboly

  • 8
Berlín - Ani dva mečboly nestačily Rogeru Federerovi, aby na turnaji seriálu Masters slavil triumf. Na druhé straně stála totiž jeho "noční můra", Rafael Nadal. Španěl v italské metropoli triumfoval po pěti hodinách a pěti minutách 6:7, 7:6, 6:4, 2:6, 7:6 a na konto si připsal rekordní 53. vítězné utkání na antuce!

Nejlepší tenisté současnosti si po třech týdnech zopakovali finále na turnaji série Masters, v dubnu na antuce v Monte Carlu vyhrál Španěl.

V Římě si velcí rivalové první dvě sady rozdělili po zkrácených hrách, na Nadalovo vítězství ve třetí sadě odpověděl Federer hladkou výhrou ve čtvrtém setu. Herní pohodu si přenesl i do páté sady, v níž se ujal vedení 4:1.

Devatenáctiletý Španěl se však nevzdal a vyrovnal na 4:4. Antukový suverén utekl Federerovi z lopaty ještě jednou. Za stavu 5:6 hrál při svém servisu nervózně a vlastními chybami včetně své jediné dvojchyby v zápase nabídl soupeři dva mečboly. Švýcar při nich zariskoval, ale ani jednou neuspěl a utkání pak dospělo až do tie-breaku.

Federer měl ve zkrácené hře zpočátku navrch a za stavu 5:3 ho dělily dva míčky od vítězství. Nadal pak však uhrál tři míčky za sebou a vypracoval si první mečbol v zápase. Při následující výměně se švýcarský tenista na chvíli zarazil, když zřejmě považoval Nadalův míček za příliš dlouhý, ale rozhodčí nechali pokračovat ve hře a Španěl se radoval z vítězství. Na lavičce mu pak po tvářích tekly slzy štěstí.

Necelé tři týdny před svými dvacátými narozeninami se tak vyrovnal legendárnímu Vilasovi, který své série dosáhl v roce 1977.

Vítěznou šňůru na antuce táhne od loňského dubnového turnaje v Monte Carlu a celkem na tomto povrchu vyhrál devět turnajů ze sebou. Celkově šestnáctým titulem se navíc vyrovnal Švédovi Björnu Borgovi v počtu získaných titulů jako teenager.

Švýcarského suveréna Nadal porazil v posledních čtyřech vzájemných zápasech od loňského semifinále Roland Garros. Za triumf v Římě získal 500 bodů do světového žebříčku a prémii 340 000 dolarů, poražený finalista si vydělal polovinu. Celkem si tenisté rozdělili 2 082 500 dolarů.

Výsledek:
Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Federer (1-Švýc.) 6:7 (0:7), 7:6 (5), 6:4, 2:6 a 7:6 (5).
Čtyřhra - finále:
Knowles, Nestor (3-Bah./Kan.) - Erlich, Ram (6-Izr.) 6:4, 5:7, 13:11.

BERLÍN

Ideálně zvládla odvetu za finále turnaje v Berlíně z minulého roku ruská tenistka Naděžda Petrovová. Druhá nasazená hráčka v třísetové bitvě oplatila loňskou prohru Belgičance Justine Heninové-Hardenneové. Ruska získala už čtvrtý letošní titul a na antukovém turnaji si vydělala 196 600 dolarů.

Petrovová po prohrané první sadě otočila zápas, i když si po druhém setu musela nechat ošetřit rameno. Rozhodující třetí sadu vyhrála 7:5.

Někdejší světová jednička Heninová-Hardenneová podruhé v sezoně prohrála finálový zápas a z dotace 1 340 000 dolarů si odnesla rovných sto tisíc.

Dvojnásobná vítězka grandslamového turnaje na Roland Garros dnes nenavázala na výkon, díky němuž v sobotu jasně přehrála světovou jedničku Amélii Mauresmovovu.

Výsledek:
Dvouhra - finále:
Petrovová (2-Rus.) - Heninová-Hardenneová (3-Belg.) 4:6, 6:4, 7:5.

Čtyřhra - finále:
Jen C', Čeng Ťie (3-Čína) - Dementěvová, Pennettaová (5-Rus./It.) 6:2, 6:3.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga