Fed Cup se hraje podle nových not

P r a h a - Podle nových pravidel se bude hrát Fed Cup družstev tenistek, jehož nový ročník startuje ve čtvrtek. Místo obvyklých osmi účastníků vstoupí do soutěže dvanáct družstev, přičemž třinácté Američanky, obhájkyně titulu, jsou nasazeny přímo do finálového kola. Ostatní týmy jsou po čtyřech rozděleny do tří skupin, v nichž se střetne každý s každým. Vítězové skupin postoupí do finálového turnaje v USA.

Skupiny jsou rozděleny následovně: v Itálii budou vedle domácích tenistek hrát Španělsko, Německo a Chorvatsko. Slovensko přivítá tenistky Švýcarska, Rakouska a České republiky a hostitelem třetí skupiny, v níž se představí Francie, Belgie a Austrálie, je Rusko.

Nejúspěšnější zemí v historii Fed Cupu jsou Spojené státy se čtyřiadvaceti finálovými účastmi, z nichž šestnáct skončilo triumfem. V žebříčku finálových úspěchů patří druhé místo Australankám (17 finále/sedm vítězství) a třetí Španělkám (8/5). Hned za ně se řadí české, respektive československé reprezentantky, které stejně jako Němky postoupily do finále šestkrát. Pětkrát zvítězily, zatímco Němky triumfovaly pouze dvakrát.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga