PÁD NA ANTUKU. Argentinský tenista Juan Martín del Potro v utkaní Davis Cupu

PÁD NA ANTUKU. Argentinský tenista Juan Martín del Potro v utkaní Davis Cupu proti českému výběru. | foto: Reuters

České šance rostou. Zraněný Del Potro proti Berdychovi nenastoupí

  • 193
Nepůjde to. Argentinský tenista Juan Martín del Potro v nedělním souboji týmových jedniček v daviscupovém semifinále proti Tomáši Berdychovi nenastoupí. Důvodem je zranění zápěstí, kvůli kterému osmý tenista světového žebříčku zvažoval už start v pátečním duelu s Radkem Štěpánkem. Češi jsou opět blíž k vysněnému finále...

"Juan Martín k první nedělní dvouhře nenastoupí, nahradí ho Carlos Berlocq." 

Jediná věta z úst argentinského kapitána Martina Jaiteho způsobila na tiskové konferenci po sobotní čtyřhře daviscupového semifinále mezi Argentinou a Českou republikou náramný rozruch. A rázem změnila situaci.

Ne kvůli zranění. Je zdravý, myslí si však Štěpánek

Čeští tenisté vedou v Buenos Aires po sobotě 2:1, ale optimismus se snažili krotit. "Vítězství je ještě hodně daleko," říkal Tomáš Berdych v čase, kdy ještě v nominaci na nedělní dvouhru figuroval Del Potro.

Jenže duel dvou vysokých bijců s dělovým podáním nevyhlížejte, domácí hrdina do třináctitisícového kotle stadionu Parque Roca nenastoupí. Limituje ho zranění pravého zápěstí, lékaři mu dokonce místo startu proti českým tenistům doporučovali  desetidenní klid - ale del Potro v pátek proti Radku Štěpánkovi hrál. A vyhrál 6:4, 6:4, 6:2.

"Je zdravý. Možná chtěl jen před zápasem udělat nějaký rozruch, ale zraněný mi nepřipadal," řekl podle serveru www.tennis.com na adresu argentinského tenisty Štěpánek.

Z pohledu českých fanoušků by se po změně argentinské nominace až chtělo říct: pomalu vyhlížejte daviscupové finále. Proti šestému hráči světového žebříčku Tomáši Berdychovi totiž v neděli nastoupí devětadvacetiletý Carlos Berlocq, momentálně 45. tenista v pořadí ATP, který dosud nevyhrál na okruhu ATP jediný turnaj a sobotní čtyřhra proti českému páru byla jeho daviscupovou premiérou...

Navrátil: Nezabýváme se tím

"Rozhodující bude, kdo nakonec nastoupí. Nezabýváme se tím, rozhodující je získat třetí bod a jedno proti komu," řekl ČTK český kapitán Jaroslav Navrátil. Dle pravidel týmové soutěže totiž můžou kapitáni změnit nominaci nejpozději hodinu před zápasem, v neděli se hraje od 15.45 SELČ...

Šance na české vítězství a postup do finále soubojů o "salátovou mísu" se opět zvyšují. I když, opatrnosti není nikdy dost.

Berlocqa požene třináctitisícový dav, Argentinec na pomalé antuce hrát umí. A byť v předešlých dvou utkáních s Berdychem prohrál, pokaždé pouze těsně... Loni v Miami 6:7, 5:7, na letošním Světovém poháru družstev v Düsseldorfu dokonce českému tenistovi sebral set, Berdych hrál 6:1, 6:7, 6:3. 

Ale pro doplnění jedno důležité datum: termín letošního daviscupového finále je 16. - 18.listopadu...


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga