Český daviscupový tým před utkáním s Nizozemskem: (zleva) Lukáš Rosol, Jiří

Český daviscupový tým před utkáním s Nizozemskem: (zleva) Lukáš Rosol, Jiří Veselý, Jaroslav Navrátil, Tomáš Berdych, Radek Štěpánek. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostravu tenisté chválí, ale Davis Cup už si tam zřejmě letos nezahrají

  • 2
Ostravské prostředí českým tenistům svědčí. Od roku 2000 v něm odehráli deset z celkových 16 domácích zápasů v Davis Cup. A sedm vítězných. Zatím poslední výhru přidali o víkendu v souboji s urputnými Nizozemci - 3:2.

Závěrečný duel svedli Rosol a Sijsling (3:6, 3:6) už za rozhodnutého stavu, aby pořadatelé dostáli regulím. V pravidlech je, že třetí den zápasu musejí tenisté odehrát nejméně čtyři sety, aby diváci, kteří si zaplatili vstupné, nebyli o nic ochuzeni.

Čeští tenisté v Ostravě nestačili pouze na Rusko v roce 2003 (2:3), na Američany roku 2007 (1:4) a o čtyři roky později překvapivě na Kazachstán, jemuž podlehli 2:3.

Pokud však v ostravské aréně šli do hry společně Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, pokaždé z toho bylo vítězství. "Také tentokrát bylo v hale výborné prostředí, parádní atmosféra," pochvaloval si Radek Štěpánek, který před utkáním sháněl zhruba padesát lístků pro své nejbližší. Rodiče měl navíc v lóži hned vedle české lavičky.

"Hrát v Ostravě je nádherný pocit," řekl nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. "Před Nizozemci jsme tu v roce 2012 porazili Itálii a atmosféra byla fantastická." Právě v duelu s Italy čeští tenisté v únoru 2012 odstartovali jízdu za dvěma daviscupovými tituly, když předtím uspěli v baráži v Rumunsku.

V soutěži mají už deset výher v řadě. K tomu to s Nizozemci bylo jejich 200. daviscupové utkání, když počítáme, že jsou nástupci dřívějšího československého týmu.

Může se Davisův pohár ještě letos do Ostravy vrátit? Těžko. Čeští tenisté totiž mohou v domácím prostředí hrát nejdříve až finále, pokud se do něho probojují společně se Švýcary, či Kazachstánci. A finále, to by určitě bylo opět v Praze, kde je větší hala.

Dubnové čtvrtfinále Češi hrají v Japonsku. V případě vítězství by je v semifinále čekal vítěz duelu Německo - Francie. A s oběma protivníky by rovněž hráli na jejich půdě.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga