Český maraton vyhrál Radek Štěpánek

  6:57aktualizováno  14:37
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Vyrovnanou bilanci - čtyři postupy a čtyři ztráty - zaznamenal český tenis třetí hrací den na Australian Open v Melbourne. Do třetího kola si proklestili cestu Radek Štěpánek, Lucie Šafářová, Eva Birnerová a Nicole Vaidišová. Dnešní program po předcházejících vedrech pro změnu narušil déšť.
Sandra Záhlavová

Sandra Záhlavová - Česká tenistka Sandra Záhlavová vypadla v utkání prvního kola s Němkou Groenfeldovou. | foto: ČTK

TIPOVAČKA
Tipujte výsledky
Australian Open

Deset setů bylo na Dlouhého příliš

Lukáš Dlouhý, který v pondělí odehrál vítězně téměř pětihodinový maratón s Rusem Gabašvilim, zahrál i dnešní utkání druhého kola téměř jako přes kopírák. Na dvorci číslo 7 vstoupil do českého tenisového derby úspěšně hned na začátku, když už ve třetí hře poprvé prolomil servis Radka Štěpánka a těsný náskok si pohlídal až do vítězné koncovky 6:4.

Klíčový brejk druhého setu přišel sice o něco později - za stavu 3:3 - přesto ale Dlouhý ani tentokráte nezaváhal a proti zjevně se trápícímu Štěpánkovi šel po výhře 6:4 do dvousetového vedení. Když pak ve třetí sadě získal Dlouhý hned dvakrát Štěpánkův servis, vedl 3:2 a podával, zdálo se, že míří za postupem, nakonec se však znovu opakoval scénář pondělního zápasu s Gabašvilim a o dnešním postupu opět rozhodoval až pátý set!

Štěpánek sice nehrál nejlépe, přesto se snažil zůstat ve hře a když mu Dlouhý nabídl ztrátou servisu možnost získat třetí set a vrátit se do hry, šanci stoprocentně využil. Zisk třetí sady v poměru 6:4 Štěpánka dokonale probudil, rázem ho znovu byl plný kurt a jeho tradiční sebehecování znamenalo nejprve sedm vítězných her v řadě a následně i hladkou výhru ve čtvrtém setu 6:1.

V rozhodující páté sadě se sice Dlouhý statečně držel až do koncovky, deset odehraných setů během tří dnů se na něm však přece jen podepsalo a za stavu 5:4 měl Štěpánek při vlastním servisu první dva mečboly. Ty sice neproměnil, ten třetí však už nechytatelným esem ano a mohl se po 2 hodinách a 45 minutách radovat z postupu do 3. kola v němž se utká se Španělem Ferrerem.

Záhlavová vypadla s denním zpožděním

O den později než podle původního programu odehrála v Melbourne svůj zápas 1. kola Australian Open Sandra Záhlavová. Díky úterním vedrům muselo totiž být celkem 12 zápasů úvodního kola dvouhry žen přesunuto až na středu, takže česká hráčka nastoupila proti nasazené hráčce číslo 17 Němce Groenfeldové až dnes.

Začátek utkání ale Záhlavová vůbec nezachytila a favorizovaná Němka brzy vedla už 4:0. Po prvním uhraném gamu si však česká hráčka začala konečně věřit, dokázala vyrovnat na 4:4 a měla blízko i k dokonalému obratu. Koncovku úvodní sady však zvládla lépe Groenfeldová, která pak už ve druhém setu jasně dominovala a postoupila po výhře 6:4, 6:1.

"Byla to dnes moje grandslamová premiéra v hlavní soutěži, do níž jsem postoupila z kvalifikace. Prohra mě samozřejmě mrzí, ale po několikaletém čekání jsem nakonec ráda i za 1. kolo Australian Open. V prvním setu jsem se ještě držela, ve druhém se už projevily právě větší zkušenosti soupeřky.

V poslední době jsem ale změnila herní styl a doufám, že letošní Melbourne bude startem k dalším úspěchům," uvedla Sandra Záhlavová, jejíž bratranec je manželem další české tenistky Barbary Strýcové.

Ani hodinu se dnes na kurtu nezdržela Zuzana Ondrášková, která v boji o postup do 3. kola narazila na Golovinovou. Dvacátá nasazená Francouzka českou tenistku vůbec nepustila do hry a za 53 minut ukončila její letošní pouť melbournským turnajem jednoznačným výsledkem 6:2, 6:0.

"Čekala jsem sice, že to bude těžký zápas, takhle jednoznačný průběh ale určitě ne... Golovinová hrála výborně, na její silové pojetí jsem nenašla zbraň a mě navíc hodně limitoval nepříjemný silný vítr. Chtěla jsem hru kouskovat a zkusit jí rozhodit, nakonec jsem ale spíš rozhodila sama sebe..." přijala hladké vyřazení s úsměvem Zuzana Ondrášková.

Šafářové se v lednové Austrálii daří

Nejlepšího grandslamové výsledku dosáhla dnešní výhrou nad zkušenou Italkou Schiavoneovou talentovaná česká hráčka Lucie Šafářová. Po úspěšném vystoupení na Hopman Cupu v Perthu tak pokračuje ve vítězné australské šňůře a v pátek si v Melbourne zahraje už třetí kolo Australian Open.

Proti turnajové čtrnáctce získala důležitý brejk uprostřed první sady, kterou pak pozorným výkonem dovedla k výhře 6:3. Za stavu 2:1 ve druhém setu pak přítelkyně Tomáše Berdycha, který zápas sledoval přímo v hledišti kurtu číslo 19, znovu získala servis Italky a trpělivě se posunovala k vítězné koncovce.

Za stavu 5:3 si při podání soupeřky vypracovala i první tři mečboly, které ale Schiavoneová odvrátila. Šafářova pečetila postup do 3. kola hned vzápětí při svém vlastním servisu a v pátek si o postup do osmifinále zahraje s Běloruskou Jakimovovou.

"Věděla jsem předem, že Italka bude hrát razantním mužským stylem a byla jsem na to připravená. Musela jsem především hrát trpělivě a jelikož se mi dnes velmi dařil servis, stanovenou taktiku jsem dodržela a odměnou je nejlepší grandslamový výsledek v kariéře," radovala se Lucie Šafářová.

Postup do 3. kola Australian Open přítelkyně Tomáše Berdycha staví opravdu hodně vysoko. "Cením si toho možná ještě víc, než předchozích turnajových titulů, přece jen grandslam je grandslam. Nehodlám však ještě zdaleka usnout na vavřínech a pokusím se uspět i v následujícím boji o osmifinále."

Postup Birnerové, nezdar Benešové

Třetí český postup dnešního dne pak vcelku překvapivě přidala v dusném melbournském odpoledni Eva Birnerová. Nad Němkou Schruffovou vyhrála za necelou půlhodinu první set 6:2, stejným poměrem však prohrála sadu druhou. Ve třetím, rozhodujícím setu, ale česká tenistka znovu zabrala a opět při skóre 6:2 slaví životní výsledek na Australian Open. Ve 3. kole si Birnerová s největší pravděpodobností zahraje s obhájkyní loňského prvenství, Francouzkou Mauresmaovou.

"Z dnešní výhry mám velikou radost, postup do 3. kola Australian Open je mým nejlepším grandslamovým výsledkem! Byla jsem ale hodně nervózní, zejména ve třetím rozhodujícím setu, ale naštěstí jsem ho zvládla," pochvalovala si Eva Birnerová, která však i díky malé skupině neznámých fanoušků možná přišla o kamarádku.

"Byl to pro mě těžký zápas, neboť se Schruffovou jsme velké kamarádky. Ona to ale brala příliš prestižně, poslední dny se se mnou raději nebavila a po dnešku už se mnou asi nebude mluvit vůbec... Prohra jí určitě hodně mrzí, ale nejvíc jí štvala čtveřice mladíků, kteří mi po celý zápas hlasitě fandili - marně jsem jí vysvětlovala, že je vůbec neznám..."

Pro Ivetu Benešovou skončilo Australian Open ve druhém kole, v němž svedla neúspěšnou třísetovou bitvu s turnajovou jednadvacítkou Katarinou Srebotnikovou. V prvním tie-breaku byla úspěšnější Slovinka, pak vyhrála zkrácenou hru Benešová, ale v rozhodující sadě získala česká tenistka jen jeden game.

"Šanci na výhru v celém zápase jsem sice dnes měla hodně, ale nevyšlo to. Mrzí to zejména u prvního setu, který jsem měla dobře rozehraný, ale koncovku jsem bohužel nějak prospala, což se mi poslední dobou stává dost často... V rozhodujícím třetím setu už byla soupeřka lepší, mě navíc trochu limitovaly puchýře na noze, ale celkově jsem byla nějak duchem mimo, byla to hodně otázka koncentrace. Jsem samozřejmě zklamaná, na postup jsem dnes určitě měla, " nešetřila sebekritikou Iveta Benešová.

Jednička suverénní

Dlouhé čekání na svůj zápas prožila Nicole Vaidišová. Zatímco v úterý tenisty na Australian Open nepustily na venkovní dvorce teploty přesahující 40 stupňů Celsia, dnes je zahnal do šaten déšť. Hrálo se tak pouze pod zataženými střechami kurtů Roda Lavera a ve Vodafone Areně.

Do ní organizátoři přesunuli zápas české jedničky s Venezuelankou Milagros Sequeraovou, který se měl původně hrát na dvorci číslo dvě. Ani tato drobná nepříjemnost však neznamenala žádné komplikace a Nicole postoupila bez problémů do třetího kola po výhře 6:2, 6:1.

Baghdatis už dohrál

Loňský senzační finalista Kypřan Marcos Baghdatis už na Australian Open dohrál. Ve druhém kole vypadl s Francouzem Gaelem Monfilsem ve čtyřech setech, v posledním dostal dokonce 'kanára'.

Muži, dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek
(20-ČR) - Dlouhý (ČR) 4:6, 4:6, 6:4, 6:1, 6:4, Federer (1-Švýc.) - Björkman (Švéd.) 6:2, 6:3, 6:2, Roddick (6-USA) - Gicquel (Fr.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:4, Djokovič (14-Srb.) - F. Lopez (Šp.) 6:2, 7:5, 6:1, Ferrer (16-Šp.) - T. Johansson (Švéd.) 6:2, 6:7 (5:7), 6:2, 6:2, Gasquet (18-Fr.) - Delic (USA) 6:1, 6:2, 6:4, Udomchoke (Thaj.) - Ferrero (24-Šp.) 7:6 (7:0), 7:5, 4:6, 6:1, Južnyj (25-Rus.) - Jen Chsun-lu (Tchaj-wan) 7:5, 6:4, 6:4, Arthurs (Austr.) - Fleishman (USA) 6:7 (5:7), 6:1, 6:4, 6:4, Fish (USA) - Mahut (Fr.) 7:5, 6:4, 3:6, 6:4, Hrbatý (22-SR) - Spadea (USA) 5:7, 6:4, 6:4, 6:3, Safin (26-Rus.) - Sela (Izr.) 6:3, 5:7, 4:6, 7:6 (7:4), 6:0, Robredo (7-Šp.) - Melzer (Rak.) 6:1, 6:3, 6:3, Ančič (9-Chorv.) - Garcia-Lopez (Šp.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:2, Monfils (Fr.) - Baghdatis (11-Kypr) 7:6 (7:5), 6:2, 2:6, 6:0, Querrey (USA) - Serra (Fr.) 6:3, 6:4, 6:3.    

Čtyřhra - 1. kolo:
Mertiňák, Pála (SR/ČR) - Horna, N. Lapentti (Peru/Ekv.) 6:3, 7:5.

Ženy, dvouhra - 1. kolo:
Groenefeldová (17-Něm.) - S. Záhlavová (ČR) 6:4, 6:1, Schnyderová (8-Švýc.) - Brengleová (USA) 6:3, 6:4, Safinová (9-Rus.) Byčkovová (Rus.) 7:6 (7:5), 6:1, Hantuchová (15-SR) - Cornetová (Fr.) 6:4, 6:1, Li Na (19-Čína) - Bovinová (Rus.) 6:4, 6:3, Zvonarevová (22-Rus) - Obzilerová (Izr.) 6:3, 6:4, Šuaj Pcheng (Čína) - Klepačová (Slovin.) 6:3, 4:6, 6:1, Loitová (Fr.) - Rezaiová (Fr.) 6:3, 4:6, 6:3, Fedossovová (Fr.) - Castaňová (Kol.) 7:5, 6:4, Dominguezová (Šp.) - Rolleová (USA) 6:3, 6:4, Paszeková (Rak.) - Brémondová (Fr.) 6:1, 6:4, Harkleroadová (USA) - Jüan Meng (Čína) 6:3, 6:0.

2. kolo:
Šafářová
(ČR) - Schiavoneová (14-It.) 6:3, 6:3, Birnerová (ČR) - Schruffová (Něm.) 6:2, 2:6, 6:2, Golovinová (20-Fr.) - Ondrášková (ČR) 6:2, 6:0, Kuzněcovová (3-Rus.) - Adamczaková (Austr.) 6:2, 6:1, Petrovová (5-Rus.) - Dulková (Arg.) 6:1, 6:2, Dementěvová (7-Rus.) - Müllerová (Něm.) 7:5, 3:6, 6:0, Jankovičová (11-Srb.) - Ruanová-Pascualová (Šp.) 6:2, 6:2, Peerová (16-Izr.) - Tuová (USA) 6:3, 6:0, Azarenková (Běl.) - Bartoliová (18-Fr.) 6:0, 7:5, Kirilenková (26-Rus.) - Vakulenková (Ukr.) 4:6, 6:3, 6:4, S. Williamsová (USA) - Kremerová (Luc.) 7:6 (7:4), 6:2, Camerinová (It.) - Vesninová (Rus.) 4:6, 6:3, 8:6, Srebotniková (21-Slovin.) - Benešová (ČR) 7:6 (7:0), 6:7 (6:8), 6:1, Jakimovová (Běl.) - Sugijamaová (23-Jap.) 6:2, 2:6, 10:8, Mauresmová (2-Fr.) - Pučkovová (Rus.) 6:2, 6:2, Vaidišová (10-ČR) - Sequerová (Venez.) 6:2, 6:1.

Čtyřhra - 1. kolo:
Arvidssonová, Uhlířová (Švéd./ČR) - G. Navrátilová, Šromová (ČR) 6:3, 6:4.

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Muhamad Salah jen...

Dál neporažený. Leverkusen už měl namále, vyrovnal v šesté minutě nastavení

27. dubna 2024  19:13,  aktualizováno  20:34

Aktualizujeme Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy se třetím Stuttgartem prohrával...

West Ham sebral body Liverpoolu, ztratili i United, Sheffield už sestoupil

27. dubna 2024  13:25,  aktualizováno 

Aktualizujeme Fotbalisté West Hamu promluvili do boje o titul v Premier League. V utkání 35. kola anglické ligy...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  27.4

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...