Petra Kvitová

Petra Kvitová | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

České tenistky čeká v Palermu malý soukromý klub. Zatím bez tribun

  • 3
Útulná hala v okrajové části kazašské metropole a privátní klub uprostřed přístavního města jižní Itálie - to jsou místa, kde budou čeští tenisté a tenistky v příštích týdnech bojovat o další úspěchy v týmových soutěžích. "Doufám, že ještě neukončíme vítěznou šňůru," říká Vladimír Šafařík, ředitel společnosti Česká sportovní.

V uplynulých týdnech zvládl dvě inspekční cesty. V kazašské Astaně, kde budou obhájci "salátové mísy" bojovat o postup do čtvrtfinále Davisova poháru, ho zaskočila třeskutá zima. "Naštěstí už prý odezněla."

V italském Palermu, kde dvojnásobné šampionky Fed cupu vyzvou domácí antukové specialistky, ho překvapilo dějiště, areál Circolo del Tennis. "Je to malý privátní klub uprostřed města s jedním centrálním kurtem, kolem kterého je momentálně asi čtyři sta míst k sezení," popsal. "Italové teprve postaví tribuny pro čtyři tisíce diváků. Plány sice máme, ale jak to bude vypadat v reálu, bude pro nás tak trochu překvapení."

HALA V ASTANĚ. Čeští tenisté odehrají daviscupové čtvrtfinále v této hale.
KURT V ASTANĚ. Čeští tenisté odehrají daviscupové čtvrtfinále v této hale, ale

V hale v Astaně, na antukovém kurtu budou čeští tenisté bojovat o postup do semifinále Davisova poháru. Foto: archiv V. Šafaříka

V relativně malé kompaktní hale v Astaně mu scházelo větší zázemí pro diváky i VIP hosty. "Jelikož je Kazachstán bohatá země, předpokládám značnou klientelu domácích čestných hostů."

V Palermu je handicapem poměrně malá klubovna. "Takže celé zázemí se tam bude stavět," přidal. "Areál je to hezký, k dispozici je i velký bazén. Akorát vzhledem k privátnímu charakteru klubu musí Italové brát ohledy na jeho členy a jejich práva."

Zatímco v Kazachstánu čeká Berdycha a spol. antukový kurt v hale, tenistky koncem dubna nastoupí ve venkovním prostředí. Očekávat lze příjemné jarní počasí. Ani vítr by nemusel dělat problémy. "Vzhledem k poloze uprostřed města je klub relativně chráněný od větru," všiml si Šafařík.

V ITÁLII. Areál v Palermu přivítá koncem dubna semifinále Fed Cupu mezi
V ITÁLII. Areál v Palermu přivítá koncem dubna semifinále Fed Cupu mezi

V Itálii nastoupí české tenistky k semifinále Fed Cupu v privátním klubu v Palermu.

Do Kazachstánu odjede s pěticí tenistů Berdych, Štěpánek, Rosol, Minář, Hájek i kuchař, tenistky pod vedením kapitána Petra Pály - fedcupová nominace zatím známá není - si v Palermu pochutnají na místní stravě. A dopředu je požene silná česká kulisa. "Cestovní kancelář Čedok organizuje pro fanoušky zájezd. Volná místa prý pořád jsou," nabízí Šafařík.

Dubnová tenisová utkání budou pro český tenis mimořádně zajímavá - oba týmy totiž vyjedou ke svým posledním přemožitelům v týmových soutěžích. Kvitová a spol. po výprasku v Římě 2010 Fed Cup dvakrát vyhrály. Mužské kvarteto v čele s Berdychem se od ostravské prohry s Kazachstánem v únoru 2011 nejprve zachránilo mezi elitou, loni pak slavnou "salátovou mísu" vyhrálo.

"Je to paradoxní situace," připouští Šafařík. "V Itálii to bude nesmírně těžké utkání. U Kazachstánu žebříčkové postavení našich a jejich hráčů může svádět k myšlence, jak by bylo možné prohrát, ale pozor, v Astaně ještě nikdo nevyhrál. Přesto zůstávám pozitivní."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga