PODRUHÉ NEUSPĚL. Robin Söderling prohrál i své druhé finále grandslamového turnaje. V Paříži byl nad jeho síly Rafael Nadal

PODRUHÉ NEUSPĚL. Robin Söderling prohrál i své druhé finále grandslamového turnaje. V Paříži byl nad jeho síly Rafael Nadal | foto: AP

Buď v klidu. Lendl také zprvu prohrával, vzkazuje švédský tisk Söderlingovi

  • 4
Podruhé stál ve finále grandslamového turnaje. Podruhé neuspěl. Robin Söderling stejně jako před rokem prohrál boj o titul z Roland Garros. A znovu neuhrál ani set. Přestože mohl zúročit své zkušenosti, přiznal, že letos proti Nadalovi hrál hůře.

"Loni jsem hrál určitě lépe," srovnával pětadvacetiletý Söderling obě finálové účasti s Federerem a Nadalem. "Neservíroval jsem dobře a nedostal jsem se do zápasu," přiznal semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha po porážce 4:6, 2:6 a 4:6.

Za předvedený finálový výkon příliš nechválí jediného švédského tenistu v top 300 světového pořadí domácí tisk. V porovnání s tvrdě pracujícím španělským antukovým fenoménem mu Söderling připadal jako "malý kluk".

Robin Söderling a Rafael Nadal s trofejemi pózují fotografům po finále Roland Garros.

Robin Söderling a Rafael Nadal s trofejemi pózují fotografům po finále Roland Garros.

"Söderling v Paříži tvrdě dopadl," píše Dagens Nyheter pod popiskem fotografie, kdy Söderling schovává svou tvář do ručníku.

söderling a jeho finále

Švédovy finálové porážky na Roland Garros:

2009: prohrál s Federerem 1:6, 6:7, 4:6

po turnaji se posunul z 25. na 12. místo na světě

2010: prohrál s Nadalem 4:6, 2:6, 4:6

po turnaji se posunul ze 7. na 6. místo

Deník Svenska Dagbladet pak k nebi vzhlížejícímu tenistovi připsal "Při některých z osmi nevyužitých brejkbolů se choval jako malý kluk."

Tisk se shoduje, že Nadal byl mnohem silnějším soupeřem. A že Söderling, přestože nepředvedl svůj nejlepší tenis, nehrál zas tak úplně špatně.

"Jenže to nestačilo na nejlepšího antukového tenistu v historii, dodal Dagens Nyheter s tím, že pro Söderlinga teď bude hodně těžké udržet nově nabytou pozici 6. hráče planety.

"Proti Nadalovi jsi byl bez šance. Ale věříme, že přijde i třetí šance," doufá Aftonbladet

Svenska Dagbladet tenistův finálový neúspěch neshazuje. Naopak ho povzbuzuje v další práci a srovnává ho s někdejší světovou jedničkou Ivanem Lendlem, který ve finále grandslamu byl poprvé v roce 1981, ale vyhrál až za tři roky.

"Lendl také propadl ve svých prvních čtyřech grandslamových finále. A podívejte - kariéru zakončil s osmi tituly," píše list.

"Zachovej klid, brzy budeš nejlepší na světě," vzkazuje Söderlingovi.

Robin Söderling se raduje z vydařeného úderu v zápase s Nadalem.

Söderling se při vydařených míčích povzbuzoval, ale nakonec se musel před soupeřem sklonit.

Vyhraje někdy Robin Söderling grandslamový titul?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 pátek 11. června 2010. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 292
NE
NE 141

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga