Brusel slavil belgický triumf

Brusel - Na historickém bruselském náměstí Grande Place to dnes odpoledne vypadalo skoro jako na centrálním dvorci pařížského tenisového areálu Rolanda Garrose. Napjaté ticho, tisíce párů očí přibité na obří plátno a radost po každé výměně. Dav vypukl v jásot pokaždé, ať vyhrála Kim Clijstersová nebo Justine Heninová-Hardennová. Belgičané si užívali, že mohou fandit oběma finalistkám. Postupem času se však přece jen sympatie přesunuly na stranu frankofonní hráčky, zajisté proto, že Vlámové jsou v Bruselu v těžké menšině, ale také kvůli matnému výkonu Clijstersové.

"Připravila nás o podívanou. Zřejmě to psychicky neunesla," rozumoval vlasatý mládenec nad plechovkou piva.  Když Heninová vyhrála, vyletěly do výšky čepice v národních barvách, rozevlály se prapory, které lidé přinesli. V jednom koutě lidé spustili belgickou hymnu La Brabanconne, z druhého se linul tradiční popěvek "olé, oléoléolé", známý spíše z fotbalových stadionů. Když vítězka dostala pohár a pronesla řeč, lidé se objímali, paní brečely a pánové rychle otevírali další piva.

Byl to velkolepý belgický den a země si ho jaksepatří užila. V rodišti Heninové, ardenneském Rochefortu byla instalována hned tři obří plátna. Podobně na náměstí v Antverpách i v Lutychu. Od patnácté hodiny, kdy zápas začal, se vylidnily ulice i kavárny bez televize. Bruselem projížděly prázdné autobusy.

V prvních brázdách na tribuně centrkurtu zasedl belgický královský pár, ale také princové Philippe a Laurent a spousta dalších členů panovnického rodu. K vidění tamtéž byl premiér Guy Verhofstadt a několik členů jeho vlády.

Clijstersová na sebe před zápasem prozradila, že ať to dopadne jakkoli, dopřejí si s Lleytonem Hewittem pořádnou večeři, aby oslavili její 20. narozeniny. Její soupeřka zase nechtěla, aby se z duelu v Belgii stal střet mezi Flandrami a Valonskem.
Její obavy byly zbytečné.

"Jsou obě senzační. Moje srdce bije víc pro Justine, ale jen proto, že je níž na žebříčku, a také že musela překonat v životě víc překážek - vždycky fandím spíš outsiderům," vykládal Olivier, student na Svobodné bruselské univerzitě. "Kdyby vyhrála Kim, budeme stejně šťastní. Dnešek je prostě svátek v každém případě."

Podle tisku se Heninové splnil víc než sportovní sen; dodržela jakýsi slib, který kdysi dala své na smrt nemocné matce, když spolu sledovaly na stejném kurtu finále mezi Steffi Grafovou a Monikou Selešovou, v roce 1992. "Uvidíš, maminko, že já taky na tomhle kurtu jednou vyhraji," řekla tehdy.

Podle trenéra Carlose Rodrígueze má tento slib v Justinině životě významné místo. Smrt matky podle něj byla jednou z okolností, které silně ovlivnily její povahu, dodaly jí značnou sílu a vůli překonávat sama sebe.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga