ZRANĚNÁ JEDNIČKA. Srbský tenista Novak Djokovič si v poslední dvouhře

ZRANĚNÁ JEDNIČKA. Srbský tenista Novak Djokovič si v poslední dvouhře daviscupového semifinále proti Spojeným státům zranil kotník. | foto: AP

Blíží se antukové peklo. Stihne Djokovič start v Monte Carlu?

  • 7
Dlouhé skluzy, nekonečné výměny, spousta topspinových úderů - v tenisovém kalendáři nastává oranžové období. Lukrativním podnikem seriálu Masters v Monte Carlu startuje hlavní část antukové sezony.

Před startem atraktivního podniku v monackém knížectví, kde organizátoři mezi hráče rozdělí na prémiích víc než 2,6 milionu eur, je už pár otázek zodpovězeno.

Třetí muž světového žebříčku Švýcar Roger Federer nebude - letos zvolil volnější program. Čtvrtý v pořadí Španěl David Ferrer si také připíše absenci - není fit.

Pozitivní zprávy vysílá Tomáš Berdych, kterého po turnaji v Miami trápilo rameno. "Zlepšilo se, plně trénuju," vzkázal v týdnu šestý tenista světa.

Další otazníky nadále zůstávají.

Novak Djokovič

Dostane se Novak Djokovič po zranění v daviscupovém čtvrtfinále proti USA do zdravotní pohody a nastoupí do turnaje? Uplynulou neděli si proti Samu Querrymu podvrtl kotník, přesto rozhodujícím bodem poslal Srbsko do semifinále.

Jenže v televizním rozhovoru po utkání se rozplakal... Kotník pravé nohy mu otekl a prvního tenistu světa ovládl strach. Už v lednu, po třetím triumfu na Australian Open prohlásil: "Prioritou číslo jedna pro mě je Roland Garros, jediný grandslam, který jsem nevyhrál."

Jenže před Paříží se potřebuje na pomalé antuce trochu rozehrát. Definitivní verdikt o startu v Monte Carlu zatím neřekl. "Poté, co jsem shlédl výsledky všech testů, jsem opravdu pozitivní a silný," napsal pouze na Facebook v úterý. 

Rafael Nadal

Loni si Djokovič zahrál v monackém klubu ve finále, nestačil na antukového krále Rafaela Nadala. Za poslední rok má Španěl na svém nejoblíbenějším povrchu impozantní bilanci: 35 vítězství - 2 prohry.

Loni vyhrál v Monte Carlu, Barceloně, Římě a na Roland Garros přidal sedmý titul. Akorát na kluzké modré antuce v Madridu nestačil na krajana Verdaska. Letos "zakopl" ve finále turnaje ve Viňa del Mar s Argentincem Zeballosem. Turnaj v Chile však byl jeho prvním představením po sedmiměsíční pauze kvůli problémům s kolenem.

Pak předvedl šestadvacetiletý rodák z Mallorky smršť - ovládl i antuku v Sao Paolu a Acapulku, nezaváhal ani na betonu v Indian Wells. "Po sérii turnajů a trénincích bylo koleno bolestivější, než by se mi líbilo," přiznal však v rozhovoru pro televizní stanici IB3. "Ale v posledních pár dnech se cítím lépe."

Andy Murray

Nenápadně v pozadí se na antukovou část sezony připravuje i Andy Murray. Jeho matka Judy Murrayová se nechala slyšet: "Andyho cílem je první místo v žebříčku." Kudrnatý Skot, jehož vede Ivan Lendl, je však před antukovou částí sezony opatrnější.

Z 26 turnajových triumfů, který má ve sbírce, nezískal ani jeden na antuce. Na oranžovém povrchu si dokonce nikdy nezahrál ve finále. "Vyrovnanost mých výkonů je v posledních několika měsících mnohem vyšší úrovni. Snad to i na antuce půjde nahoru," přeje si Murray.

Monte Carlo napoví víc...


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga