Kapitán Jaroslav Navrátil diskutuje s Jiřím Lehečkou (vlevo) a Tomášem Macháčem...

Kapitán Jaroslav Navrátil diskutuje s Jiřím Lehečkou (vlevo) a Tomášem Macháčem během čtyřhry v Davis Cupu proti Izraeli. | foto: ČTS - Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Hlavně, ať jsou všichni zdraví. Kapitáni vyhlíží finále BJK Cupu a Davis Cupu

  • 0
Oba se radují z velkého úspěchu, ale každý se ocitá v trochu jiné pozici. Zatímco kapitán českých tenistek Petr Pála uvidí své opory pro finálové klání Billie Jean King Cupu až těsně před prvním hracím dnem, kapitán mužů Jaroslav Navrátil stihne se svými svěřenci tréninkový blok. Odlišná situace je dána tím, že čtyři z pěti reprezentantek v týdnu před finále čeká prestižní Turnaj mistryň. To tenisté dohrají už deset dní před soubojem družstev.

„Musíme vyplnit díru, kluky nechám dva tři dny odpočinout a pak uděláme malé soustředění, aby nevypadli z rytmu,“ přemýšlel Navrátil na středeční tiskové konferenci, kde Český tenisový svaz představil nového generálního partnera, společnost Agel.

Kapitán Pála má opačné starosti. Markéta Vondroušová, Karolína Muchová i Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si před BJK Cupem v Seville ještě „odskočí“ na Turnaj mistryň, který se koná v Mexiku.

A jestli se Češky v Cancúnu probojují až do závěrečných kol, do Španělska nejspíš přiletí až těsně před 7. listopadem, kdy sehrají první duel proti Švýcarkám.

Kapitáni Jaroslav Navrátil (vlevo) a Petr Pála představili plány na finálové turnaje Davis Cupu a Billie Jean King Cupu.

„Už jen fakt, že po tak nabitém programu chtějí reprezentovat, mi dělá ohromnou radost,“ prozradil Pála, který z Česka poletí jen s Lindou Noskovou. „Mít na Turnaji mistryň čtyři z pěti holek je skvělý počin. Přeju jim, aby na něm hrály co nejdéle. A hlavně, aby tam vůbec odcestovaly.“

Narážel hlavně na Vondroušovou a Muchovou, které od US Open bojují se zraněními. „Kája od té doby nehrála žádný zápas. Do Číny sice odcestovala, ale když se dozvěděla, že se dostala na Turnaj mistryň, vrátila se. S Maky se obě léčí, není to nic skvělého,“ uvědomuje si kapitán, že proto musí počítat i s případnou náhradnicí.

„Mluvil jsem ještě s Maruškou Bouzkovou, která je v turnajovém procesu,“ prozradil, koho by mohl povolat, kdyby někdo z původního kádru vypadl.

Bouzková je v Nan-čchangu ve čtvrtfinále, Anšbové nadělila kanára

Jeho svěřenkyně ve skupině nejprve narazí na Švýcarky a o tři dny později na výběr USA.

Naopak Navrátil nedisponuje tolika možnostmi, jak sestavu poskládat. „Kluků mám mnohem méně, takže je nejdůležitější, aby byli zdraví a zbývající turnaje dohráli důstojně,“ upozornil kapitán, že do Málagy, kde se Češi ve čtvrtfinále 22. listopadu střetnou s Austrálií, plánuje odcestovat s Jiřím Lehečkou, Tomášem Macháčem, Jakubem Menšíkem a Adamem Pavláskem.

„Když se nic nestane, pojedeme ve stejném složení, v jakém jsme byli ve Valencii, protože všichni kluci se podíleli na vítězství ve skupině,“ připomněl, že zápasy se Španělskem, Koreou a Srbskem ovládli tenisté 3:0.

Kapitán Petr Pála na lavičce českých tenistek

Jenže zatímco například Krejčíková se Siniakovou aktuálně řádí na asijských kurtech, forma českých mužů – snad s výjimkou Macháče – klesá. „Je důležité, aby se Jirka Lehečka zvedl. Davis Cup ve Valencii odehrál skvěle, ale další výsledky neměl dobré,“ všímá si Navrátil. „Konzultoval jsem to se synem (Lehečkovým trenérem Michalem) a největším problémem je u něj psychika.“

Zatímco Lehečka ještě chystá další starty, Menšík zvolil po vyčerpávajícím programu a nezdaru na challengerech pauzu. Naproti tomu se daří Macháčovi, který vyhrál dva challengery v řadě a vylétl na 81. místo světa.

Týmový úspěch ho nakopl. Macháč letí v žebříčku vzhůru a těší se na Davis Cup

„Jsem za něj rád. Poslední dva roky jsem tvrdil, že na to má, ale pořád se mu nedařilo. Teď konečně prorazil. Je důležité, aby byl v dobré formě,“ podotkl Navrátil.

Oba kapitáni si tak přejí jediné. Nastoupit do finálových turnajů se zdravými a ve skvělé formě hrajícími týmy.

A sní o tom, že českému tenisu přivezou další cenné trofeje.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga