Berdych slavil osmnáctiny premiérou

Bangkok - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - V sobotu ráno dostal tenista Tomáš Berdych textovku. "Kde jsi? Jak ti je?" Po mobilu se ptal nehrající kapitán daviscupového týmu Cyril Suk. "Nejdřív jsem si myslel, že jsem zaspal odjezd na trénink. Pak mě napadlo, že to je zase jeden z jeho vtípků," říká Berdych.

Tentokrát ale nebyl čas na legraci: osmnáctiletého tenistu potřeboval kapitán do akce. Za stavu 1:1 a při nemoci Davida Rikla ho čekala reprezentační premiéra: čtyřhra proti Thajsku. Jak se povedla? Náramně.

"Takový vstup do týmu jsem ještě neviděl," uznale říkal Jiří Novák, dvanáctý hráč světa a sobotní parťák v deblu. "Je to hodně Tomášova zásluha, že jsme vyhráli."

Berdych si z máločeho dělá hlavu. Důležitý zápas? No a co. "Čekal jsem, jak to s ním zamává, a ono nic," překvapilo Nováka. "Vyjukaný sice byl, ale jen chvíli."

Pro Berdycha to byl teprve třetí zápas na tři vítězné sety. Ty první dva odehrál nedávno na US Open, pro změnu v prvním velkém turnaji mezi dospělými.

"Za posledních pár měsíců herně nevídaně vyspěl. Na tenis má zlatou povahu," říká Suk.

Kdo vidí Berdycha hrát poprvé, může si říct: frajer. Při chůzi za sebou tahá nohy a vypadá, jako by ho tenis nebavil. Jenže to je právě ta zlatá povaha: bez nervů a velkého přemýšlení. "Do tenisu je zapálený," tvrdí Novák.

Deset let byl v sobotu rozdíl mezi deblovými partnery. Novák tým táhl, přebíhal na síti a taky radil: Teď se postav tam a teď tam. "Já slova a on činy." Měli byste vidět, jak Berdych zvládl poslední hru zápasu, v níž podával.

Rána, pak druhá, třetí, čtvrtá a ruce nad hlavou. "Byla to možná nejlepší čtyřhra, kterou jsem kdy odehrál," řekl po zápase. "A nervózní jsem nebyl," dodal. Zbytečná otázka...

Berdych je už 105. ve světovém žebříčku, z Čechů jsou před ním jen Novák se Štěpánkem. Talent, o tom není pochyb, navíc ve středu mu bylo teprve osmnáct.

Žádné oslavy se však v Bangkoku nekonaly. Tenista proležel celý den s horečkou, dostal pár textovek od známých a den nato na oficiální večeři dort od zbytku výpravy.

Už před měsícem si Berdych koupil počítač. A další dárky? Do konce roku být ve světové stovce, k tomu chybí pět míst.

"Má slibnou budoucnost, může si dávat daleko větší cíle," tvrdí zkušený Novák. Roste mu snad nástupce? "Doufám, rozhodně na to má." 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga