Berdych míří do první stovky

Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) I přes hladkou prohru s Agassim ve 2. kole zanechal Tomáš Berdych na letošním Australian Open velmi dobrý dojem. Svědčí o tom i nebývale vysoký zájem zahraničních novinářů o nepříliš známého Čecha po jeho dnešním poměrně rychlém vyřazení.

Zahraničním médiím odpovídal Tomáš Berdych pod bedlivým dozorem bodyguarda, který jej pak doprovodil přímo na dopingovou kontrolu. Ještě předtím ale stihl vylíčit své pocity z dnešního rozhodně nevšedního zážitku, kdy na centrálním dvorci Rod Laver Arény stanul tváří v tvář tenisové legendě Agassimu. "Před zápasem jsem ani nijak nervózní nebyl, nevěděl jsem vlastně pořádně, co mě čeká. Jenže během první půlhodiny to na mě najednou nějak dolehlo a rázem jsem chytil kanára. Nenazval bych to ani nervozitou, spíš jsem byl vykulený z nového prostředí a zkrátka mi chvíli trvalo, než jsem se ve velké aréně s Agassim na druhé straně zaklimatizoval." snažil se vylíčit své úvodní pocity talentovaný český hráč.

Přestože skóre se v prvních dvou setech vyvíjelo jednoznačně pro favorizovaného Američana, jeho výkon Berdycha až tolik nepřekvapil. "Ze začátku jsem z Agassiho měl až moc přílišný respekt, hrál jsem moc zbrkle a často chyboval. Teprve na konci druhé sady jsem poznal, že je to taky jen člověk z masa a kostí, uklidnil se a konečně si ten zápas začal užívat. Zjistil jsem, že se s ním dá hrát od základní čáry, ve třetím setu už to z mé strany bylo velice slušné, ale bohužel jsem se probral příliš pozdě - zkrátka jsem zaplatil klasickou nováčkovskou daň." byl si vědom Tomáš Berdych.

I přes třísetovou porážku však v dnešním souboji Berdych přece jen získal. "Byla to pro mě moc poučná prohra, získal jsem spoustu zkušeností - jednak s hrou na velkém dvorci před plným hledištěm a také jsme si ověřil, že hrát se dá opravdu s každým, jen nesmím tolik kazit. Vždyť Agassi chyboval jen desetkrát, zatímco já více než třicetkrát. Abych proti takovým hráčům mohl vůbec pomýšlet na úspěch, musel bych hrát celou dobu téměř bezchybně, takže mám co dohánět. Ale po loňském Davis Cupu v Thajsku to byla další velká škola tenisu."

Z jednoho dílčího prvenství se však dnes Tomáš Berdych přece jen mohl radovat. "To je hezké, že jsem Agassiho porazil na esa, ale jelikož podání není jeho nejsilnější stránkou, bylo by smutné, kdybych ho v tomto směru neporazil! I statistika vítězných úderů hovoří mírně pro mě, ta čísla, která ale zápasy rozhodují - nevynucené chyby a celkové skóre, však dopadla výrazně opačně..."

S celkovým vystoupením na letošním Australian Open však byl i přes dnešní neúspěch Tomáš Berdych nakonec celkem spokojen. "Jsem rád, že se mi povedla kvalifikace a následně i první kolo hlavní soutěže. zahrál jsem si s Agassim, takže bych mohl být spokojen, ale příště už by to mohlo být přece jen lepší - po druhém kole na US Open jsem uhrál stejný výsledek i v Austrálii, takže je nejvyšší čas proniknout na grandslamu přece jen dál. I díky zdejší výhře v prvním kole bych měl poprvé proniknout do první stovky žebříčku, což by mi už mohlo stačit na hlavní soutěž na květnovém French Open v Paříži."

 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga