Směr finále: Sinner vyřadil Djokoviče, Medveděv dokonal velkolepý obrat

  5:00aktualizováno  14:41
Světová jednička je na kolenou. Novak Djokovič v semifinále Australian Open nestačil na Jannika Sinnera, desetinásobný vítěz turnaje padl poměrně jednoznačně 1:6, 2:6, 7:6 a 3:6. Rozjetý Ital se v nedělním finále prvního grandslamu sezony utká s Rusem Daniilem Medveděvem, jenž porazil Němce Alexandera Zvereva v pěti setech 5:7, 3:6, 7:6, 7:6 a 6:3. Úspěch slaví i český tenis: Jan Kumstát si po triumfu 6:1 a 6:3 nad Meesem Rottgeringem z Nizozemska zahraje o juniorský titul.

Medveděv dokonal jedinečný obrat ze stavu 0:2, aniž by ve druhé a třetí sadě vzal soupeři servis. Rus opanoval tiebreaky a dotáhl zápas do pátého setu. V něm se mu poprvé od první sady podařilo prolomit soupeřovo podání, dotáhnout otočku a postoupit do šestého grandslamového finále v kariéře.

Medveděv vs. Zverev

Reportáž z utkání

„Ve třetím setu jsem si řekl, že pokud mám tenhle zápas prohrát, chci být na sebe alespoň pyšný, bojovat o každý míč,“ svěřil se po zápase vyčerpaný vítěz.

„Někdy je potřeba trochu štěstí, dneska přišla řada na mě,“ řekl Medveděv, který o titul v Melbourne zabojuje už potřetí. „Říká se, že do třetice všeho dobrého, ne?“ usmíval se.

Medveděv i Zverev nastupovali do utkání s tím, že předtím na kurtech v Melbourne strávili už více než 16 hodin a oba si už prošli dvěma pětisetovými bitvami. V pátek přidali další maximální porci setů, bojovali bezmála čtyři a půl hodiny.

Daniil Medveděv gestikuluje během semifinále Australian Open.

Medveděv se v první sadě vzchopil poté, co soupeři čtyřmi dvojchybami ve dvou gamech v podstatě daroval dva brejky. Němce nutil k dlouhým výměnám a srovnal na 5:5.

Zverev si ale vzal výhodu zpět a náročný první set završil v maratonských výměnách dvanáctého gamu, ve kterých putoval míček přes síť i čtyřicetkrát, v jedné z nich dokonce více než padesátkrát.

51 úderů: nejdelší výměna utkání:

Ve druhé sadě se Zverevovi vyplácela taktika chodit co možná nejčastěji na síť. Světová šestka takto získala v druhé části celkem 17 fiftýnů z 19. Rozhodujícím pro vývoj setu byl pátý game, ve kterém Němec tak dlouho tlačil, až uspěl. Napočtvrté proměnil brejkbol a dostal se do vedení, které už nepustil.

Ve třetím gamu třetí sady nabídl Zverev soupeři dva brejkboly po nepovedeném přechodu k síti, z potíží si však pomohl přesným servisem. Po zbytek sady už na podání působili oba soupeři v klidu a rozsoudil je až tiebreak, který získal především díky nevynuceným chybám soupeře Medveděv.

Alexander Zverev se opírá do úderu v semifinále Australian Open.

I ve čtvrté sadě se k jediné brejkové příležitosti propracoval Rus, Zverev se však znovu dostal z problémů skvělým podáním. V tiebreaku Medveděv selhal za stavu 4:4, zahrál dvojchybu a nabídl soupeři možnost doservírovat. Třetí nasazený hráč však svoje zaváhání odčinil několika skvostnými údery a poslal zápas do páté sady.

O jejím osudu rozhodl pátý game.

Zverev podává, dostává soupeře pod tlak, Medveděv však posílá bekhendový prohoz – možná nejhezčí úder utkání – přímo pod jeho nohy. Poprvé od prvního setu se pak Rusovi daří brejkbol i zužitkovat. Povstání navíc potvrzuje ziskem dalšího podání zklamaného soupeře a slaví mimořádný obrat z 0:2 na 3:2 a postup do nedělního finále.

Sinner nepustil šampiona ani k brejkbolu

V prvním semifinále mezi Djokovičem a Sinnerem se celou dobu čekalo na Srbovo vzepětí, které ale bylo v prvních dvou setech v nedohlednu.

Každý další pokus Djokoviče na návrat do zápasu ničil Ital svým klidem.

Sinner vs. Djokovič

Reportáž z utkání

Ve třetím setu sice světová jednička přerušila odvrácením mečbolu rivalovu letošní tradici v Melbourne, a sice ukončovat zápasy pohodlně ve třech setech, dvaadvacetiletý Ital se však ve čtvrté sadě nesložil a po triumfu 6:1, 6:2, 6:7 a 6:3 postupuje do finále.

Během své semifinálové jízdy pětkrát sebral soupeři servis, Srba naopak po celý zápas nepustil k jedinému brejkbolu.

„Na ten zápas jsem se těšil. Vždycky je skvělé hrát proti někomu, od koho se můžete učit,“ líčil po utkání Ital, jenž si poprvé v kariéře zahraje na grandslamu v posledním zápase turnaje.

Objetí Novaka Djokoviče a Jannika Sinnera po vzájemném střetu v semifinále Australian Open.

V prvním setu stačilo 35 minut, Srb neměl proti Italovi šikovně měnícímu tempo šanci. Zatímco při všech servisech světové jedničky se v první sadě hrálo, Sinner se na těch svých příliš nezdržoval, což pak ostatně platilo i po většinu dalšího průběhu.

Rozjetý rodák z tyrolského města Innichen se dostal k prvnímu brejku hned při úvodním podání soupeře skvělým doběhem náročného míčku ven z kurtu. Na svém dalším servisu Djokovič sice brejkbol odvrátil, v šestém gamu ale Ital opět uzurpoval jeho servis.

Úspěšnost prvního podání pod 50 procent zvedl Djokovič ve druhém setu přes 70. Příliš mu to však nepomohlo, jelikož mladý vyzývatel dominoval překvapivě jasně i ve dlouhých výměnách, proti světové jedničce kontroloval rytmus hry, stejně jako v prvním setu byl on tím iniciativním.

Soustředěný Jannik Sinner v semifinále Australian Open.

Sinner získal rozhodující výhodu ve třetím gamu, ve kterém donutil Djokoviče k nevynuceným chybám a potřetí mu uzmul podání. V sedmém gamu Srb po fantastické výměně odvrátil další Italovu šanci na brejk, mrštil ruce do vzduchu, snažil se vyhecovat sebe i publikum. Chvilkový závan ale Sinner utnul dvěma rychlými fiftýny, jimiž Srbovi podání přeci jenom vzal.

Od třetího setu se hra vyrovnala. Zatímco v předchozím průběhu Djokovič získal jen polovinu fiftýnů po svém prvním podání, ve třetím mu patřily tři ze čtyř. Vyrovnanou sadu právem rozsoudil tiebreak, ve kterém Sinner zahodil nevynucenou chybou mečbol na výhru ve třech setech, za což ho Djokovič posléze potrestal.

Ital ale neklesl na mysli.

I nadále byl on jediným hráčem, kterému se dařilo vypracovat brejkové pozice, a to i z tak ztracených pozic jako 0:40 ve čtvrtém gamu. Sinner získal rozvážnou hrou pět míčků v řadě a prolomil soupeři znovu servis.

Za stavu 5:3 sice fanoušky znervóznil první dvojchybou v utkání, s klidem pak ale doservíroval a připravil Djokoviče o šanci na zisk 25. grandslamového titulu v kariéře. Srbského rivala porazil ve třetím z posledních čtyř zápasů. „Drží se mě sebevědomí,“ pochvaloval si po triumfu první Ital ve finále Australian Open.

Vítěznou mentalitu bude chtít předvést i proti Medveděvovi.

Kumstát zabojuje o juniorský titul

Soupeřem Kumstáta v sobotním finále bude čtvrtý nasazený Rei Sakamoto z Japonska. Čech prošel do finále hned při první účasti na juniorském grandslamu. Na Australian Open se může stát teprve druhým českým šampionem – jako jediný dosud dokázal juniorku v Melbourne ovládnout v roce 2011 Jiří Veselý.

V juniorských čtyřhrách čeští tenisté tituly nezískali. Ve finále neúspěšně bojovali Petr Brunclík s Britem Viktorem Frydrychem a Julie Paštiková s Němkou Juliou Stusekovou.

Brunclík s Frydrychem nestačili na Američany Maxwella Exsteda a Coopera Woestendicka, prohráli 3:6, 5:7 a nenavázali na semifinálový triumf nad další americkou dvojicí Kaylan Bigun, Jagger Leach. Paštiková se Stusekovou, které do finále prošly po výhře nad britskou dvojici Hannah Klugmanová, Minge Xuová, prohrály duel o titul s americkým párem Tyra Caterina Grantová, Iva Jovicová 3:6, 1:6.

Tenisové Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - semifinále:

Sinner (4-It.) - Djokovič (1-Srb.) 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3
Medveděv (3-Rus.) - Zverev (6-Něm.) 5:7, 3:6, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5), 6:3

Ženy
Čtyřhra - semifinále:

Kičenoková, Ostapenková (11-Ukr./Lot.) - Dabrowská, Routliffeová (4-Kan./N. Zél.) 7:5, 7:5

Smíšená čtyřhra - finále:
Sie Šu-wej, Zieliňski (3-Tchaj-wan/Pol.) - Krawczyková, Skupski (2-USA/Brit.) 6:7 (5:7), 6:4, 11:9

Junioři
Dvouhra - semifinále:

Kumstát (ČR) - Rottgering (Niz.) 6:1, 6:3

Čtyřhra - semifinále:
Brunclík, Frydrych (ČR/Brit.) - Bigun, Leach (USA) 6:7 (5:7), 6:3, 10:5

Čtyřhra - finále:
Exsted, Woestendick (USA) - Brunclík, Frydrych (5-ČR/Brit.) 6:3, 7:5.

Juniorky
Čtyřhra - semifinále:
Paštiková, Stuseková (ČR/Něm.) - Klugmanová, Xuová (2-Brit.) 6:3, 1:6, 10:8

Čtyřhra - finále:
Grantová, Jovicová (3-USA) - Paštiková, Stuseková (ČR/Něm.) 6:3, 6:1

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

Kloppa nahradí Slot, Liverpool se domluvil s Feyenoordem na jeho uvolnění

27. dubna 2024  8:56

Na lavičku fotbalistů Liverpoolu, kterou po sezoně opustí po téměř devíti letech německý kouč...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Haliburton zařídil náskok Indianě, vede i Dallas. Minnesota je blízko postupu

27. dubna 2024  8:11

Basketbalisty Minnesoty dělí jediná výhra od postupu do čtvrtfinále play off NBA. Na hřišti...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...