Siniaková na Australian Open prohrála v semifinále deblu, vypadl také Macháč

  5:37aktualizováno  14:01
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Kateřina Siniaková a Australanka Storm Hunterová podlehly v semifinále ženského deblu Elise Mertensové z Belgie a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu 5:7, 6:1, 3:6 a o titul z Australian Open si nezahrají. Končí také Tomáš Macháč a Číňan Čang Č’-čen, kteří v napínavém semifinále mužské čtyřhry podlehli indicko-australské dvojici Rohan Bopanna, Matthew Ebden 3:6, 6:3 a 6:7. Vrcholem čtvrtečního programu v Melbourne byla semifinále ženské dvouhry: postup do sobotního finále si v nich zajistily Běloruska Aryna Sabalenková a Číňanka Čeng Čchin-wen.
Australanka Storm Hunterová (vlevo) se napřahuje k úderu během semifinále...

Australanka Storm Hunterová (vlevo) se napřahuje k úderu během semifinále Australian Open, situaci sleduje Kateřina Siniaková. | foto: Profimedia.cz

Macháč a Čang Č’-čen se v deblové soutěži v Melbourne postarali o pořádný rozruch. Coby specialisté na dvouhru vyřadili mimo jiné nasazené trojky, nakonec se zcela nečekaně ocitli až v semifinále.

V něm se český tenista poprvé dostal na podání ve čtvrté hře a svůj servis neudržel, což se ukázalo jako rozdílový moment úvodního dějství. Bopanna s Ebdenem využili hned svou první brejkovou příležitost a odskočili do vedení, které si v dalším pokračování pohlídali.

Macháč probudil deblový um, zazářil s Číňanem: Zábava, chceme pokračovat

Také ve druhé sadě rozhodl jediný brejk ve čtvrtém gamu na 3:1, tentokrát ho však ve slavné Areně Roda Lavera zaznamenali Macháč a Čang Č’-čen. Česko-čínská dvojice dokázala pozvednout svůj výkon na podání i na příjmu, díky čemuž zhruba po hodině hry zápas vyrovnala.

Rozhodující pasáž utkání byla zároveň tou nejnapínavější. Macháč podobně jako v prvním setu neudržel vlastní servis a nechal soupeře odskočit na 1:3. Za stavu 2:5 však s Číňanem zabojovali, manko smazali a dotáhli se na 5:5.

O chvíli později čelili dalším kritickým okamžikům, když při podání Čang Č’-čena ztratili první tři výměny a museli odvracet tři mečboly. To se jim sice podařilo, nicméně o chvíli později v super tiebreaku už Ebden se 43letým Bopannou, který se po turnaji stane nejstarší deblovou jedničkou v historii, svou šanci využili a zápas ukončili.

Ind Rohan Bopanna a Australan Matthew Ebden se navzájem povzbuzují během...
Tomáš Macháč a Číňan Čang Č’-čen (oba zády) gratulují Rohanu Bopannovi z Indie...

Macháč s Čang Č’-čenem tak po dvou hodinách prohráli 3:6, 6:3, 6:7 (7:10) a turnaj pro ně končí v semifinále. Pro oba tenisty je však postup mezi nejlepší čtyři páry čtyřhry na grandslamovém turnaji největším úspěchem v dosavadní deblové kariéře.

„Dneska to bylo o kousíček. První set jsme si zvykali na jejich tempo a zase na jinou hru. Potom jsme se rozehráli, ve druhém setu už jsme hráli mnohem líp a třetí set byl už od začátku hodně vyrovnaný,“ komentoval zklamaný Macháč.

Ve finále narazí turnajové dvojky Bopanna s Ebdenem na italskou dvojici Simone Bolelli, Andrea Vavassori.

Končí také Siniaková s Hunterovou

Přesně ve chvíli, kdy její partner Macháč v Rod Laver Areně po těsném souboji vypadl, nastoupila Siniaková v sousední Margaret Court Areně ke svému semifinále ženského deblu.

Australian Open

příloha iDNES.cz

Se spoluhráčkou Hunterovou čelily jako nasazené trojky turnajovým dvojkám Mertensové z Belgie a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu a zpočátku to vypadalo na hladkou jízdu pro Češku a Australanku.

Pod zataženou střechou kvůli melbournskému dešti vedly už 4:0, přesto první set nakonec nezískaly. Bývalá tchajwanská spoluhráčka Barbory Strýcové dokázala s novou belgickou parťačkou úvodní sadu nejen zdramatizovat, ale nakonec i zcela otočit a po hodinovém boji vyhrát 7:5.

Už po čtvrtfinálovém vítězství nad bývalou spoluhráčkou Barborou Krejčíkovou si však Siniaková pochvalovala, že s Hunterovou si jedou pořád svou hru, i když se zrovna nedaří. A ve druhém setu to také potvrdily.

Australanka Storm Hunterová (vlevo) a Kateřina Siniaková spolu hovoří během...

Úvodní brejk a vedení 3:0 v průběhu sady ještě navýšily, při podání české hráčky si vypracovaly tři setboly a hned ten druhý využily k výhře 6:1 a posunutí zápasu do rozhodující třetí sady.

V ní skvělá deblová podívaná gradovala. Bitva plná tvrdých přestřelek i chytrých zásahů na síti se protáhla o další hodinu, česko-australský pár ale nakonec středeční obrat proti Krejčíkové a Lauře Siegemundové nenapodobil.

Rozhodující brejk se zrodil při podání Siniakové, kdy po voleji Hunterové Sie Šu-wej jen reflexivně nastavila raketu a od ní se míček odrazil těsně do kurtu na druhé straně. Mertensová tak vzápětí podávala na vítězství a sama svým závěrečným forhendem proměnila mečbol k výhře 7:5, 1:6 a 6:3.

Z parťaček soupeřkami? Nic příjemného, líčila Siniaková po výhře nad Krejčíkovou

„Myslím, že jsme odehrály super zápas, a samozřejmě mě mrzí, že jsme nevyhrály. Domnívám se, že jsme byly lepší tým, chodily jsme si pro to a byly agresivní, ale míče se nám bohužel nesešly. Spoustu gamů jsme měly dobře rozehraných, ale nedokázaly je dokončit,“ mrzelo českou tenistku.

Vítězky si na jména finálových soupeřek musí počkat. O druhé postupové místo budou hrát ukrajinsko-lotyšská dvojice Ljudmila Kičenoková, Jelena Ostapenková proti kanadsko-novozélandskému páru Gabriela Dabrowská, Erin Routliffeová. Jejich duel se uskuteční v pátek.

Sabalenková může obhájit loňský triumf

První finalistkou ženské dvouhry se stala Běloruska Sabalenková, která tak bude mít v sobotu šanci obhájit loňský triumf z úvodního grandslamu sezony. Její semifinálová soupeřka Coco Gauffová naopak poprvé v novém kalendářním roce prohrála, její vítězná série se zastavila na deseti zápasech.

Už úvod zápasu mladé Američance příliš nevyšel. Potýkala se s nepřesnostmi, až příliš často se dopouštěla dvojchyb a prakticky od začátku musela dotahovat. Nejprve nechala soupeřku odskočit na 0:2, a byť manko dorovnala, za další chvíli opět ztrácela 2:5.

Do té doby koncentrovaná Sabalenková však nedokázala set doservírovat, naopak si situaci velmi zkomplikovala, když dovolila světové čtyřce Gauffové otočit z 2:5 na 6:5 a 30:0. Pak ale opět zabrala a při podání soupeřky si vynutila tiebreak, v němž získala zpět kontrolu nad děním na kurtu a rozhodla.

Američanka Coco Gauffová v semifinále Australian Open.
Běloruska Aryna Sabalenková během semifinále Australian Open.

Ve druhé sadě se tenistky nepřetahovaly o skóre tak divoce, naopak spoléhaly na kvalitu svého podání. Hned ze začátku se rovnoměrně podělily o sérii čtyř čistých gamů za sebou.

Rozhodující moment tak nastal až v závěru setu, kdy druhá hráčka světa Sabalenková za stavu 4:4 úspěšným brejkem strhla vedení na svou stranu. Poslední game pak zvládla skvěle – pomohla si dvěma esy a při druhém mečbolu poslala na druhou stranu kurtu rychlé a tvrdé podání, které Gauffová returnovala jen do sítě.

Po hodině a tři čtvrtě tak Běloruska zvítězila výsledkem 7:6, 6:4 a oplatila mladé Američance porážku ze zářijového finále US Open. Na letošním Australian Open navíc dosud neztratila ani set.

„Myslím, že jsem byla schopná soustředit se na svou hru, na svůj výkon. To bylo důležité. Byla jsem na Coco připravená. Ráda proti ní hraju, jsou to kvalitní zápasy,“ usmívala se Sabalenková v rozhovoru na kurtu.

Čchin-wen Čeng poprvé v kariéře ve finále

Ve druhém semifinále se proti sobě postavily tenistky, s jejichž postupem mezi nejlepší čtyřku se nepočítalo a které v Melbourne hrály svůj nejlepší grandslam kariéry.

Lépe do utkání vstoupila Dajana Jastremská, jejíž cesta do semifinále začala už v kvalifikaci. Hned v úvodu se prezentovala kvalitním podáním a vzápětí i zdařilým výkonem na returnu, díky němuž dokázala soupeřce zatopit a sebrat servis.

Pak se však situace ukrajinské hráčky začala komplikovat. Místo aby brejk potvrdila, čtyřmi dvojchybami pomohla soupeřce zpět do zápasu a na pohodě jí nepřidaly ani potíže s břišními svaly, kvůli kterým si vyžádala ošetření v útrobách stadionu.

Číňanka Čeng Čchin-wen se raduje z postupu do finále Australian Open.

A tak začala mít Čchin-wen Čeng postupně navrch. Po brejku na 4:3 se patnáctá hráčka světa poprvé dostala do vedení a nakonec celkem v poklidu dovedla úvodní set do úspěšného konce.

V dalším pokračování Číňanka vesměs udržela vysoko nastavenou kvalitu svého výkonu a nutila soupeřku k nepřesnostem. Jastremská, aktuálně 93. tenistka žebříčku, zůstávala houževnatá a dlouho se držela v kontaktu, za stavu 3:3 však podruhé v setu přišla o podání a na rozdíl od prvního případu tentokrát nedokázala ztrátu smazat.

Po zhruba hodině a čtyřiceti minutách si Čchin-wen Čeng vypracovala první mečbol, a když jej tvrdým podáním na čáru proměnila, pozvedla vítězně ruce nad hlavu. Po výsledku 6:4 a 6:4 poprvé v kariéře postoupila do grandslamového finále.

„Cítím se neuvěřitelně, pocity se těžko popisují. Děkuji všem za podporu. S týmem tvrdě pracujeme na kurtu i mimo něj. To je základ, bez kterého by to nešlo,“ zářila po utkání čínská tenistka.

Tenisové Australian Open v Melbourne

(tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů)

Muži:
Čtyřhra - semifinále:
Bopanna, Ebden (2-Indie/Austr.) - Čang Č’-čen, Macháč (Čína/ČR) 6:3, 3:6, 7:6 (10:7)
Bolelli, Vavassori (It.) - Hanfmann, Koepfer (Něm.) 6:3, 3:6, 7:6 (10:5)

Ženy:
Dvouhra - semifinále:

Sabalenková (2-Běl.) - Gauffová (4-USA) 7:6 (7:2), 6:4
Čeng Čchin-wen (12-Čína) - Jastremská (Ukr.) 6:4, 6:4

Čtyřhra - semifinále:
Mertensová, Sie Šu-wej (2-Belg./Tchaj-wan) - Siniaková, Hunterová (3-ČR/Austr.) 7:5, 1:6, 6:3

Junioři:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kumstát (ČR) - Jones (Austr.) 6:7 (2:7), 6:3, 7:5

Páteční program (začátky SEČ)

Arena Roda Lavera: 2:00 finále smíšené čtyřhry Sie Šu-wej, Zieliński (3-Tchaj-wan/Pol.) - Krawczyková, Skupski (2-USA/Brit.), 4:30 semifinále mužské dvouhry Djokovič (1-Srb.) - Sinner (4-It.), 9:30 Medveděv (3-Rus.) - Zverev (6-Něm.).

Autoři: , pro iDNES.cz,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Až mi z té gólové oslavy spadl účes, smála se hlavní hrdinka derby

28. dubna 2024  11:35

Když se těsně před koncem zápasu trefila hlavou z rohu před Tribunou sever, slavila tak bujaře, až...

Energie pokračuje v představování posil. Z Liberce přichází útočník Šír

28. dubna 2024  11:32

Hokejový útočník Jan Šír bude v extralize nově hrát za Karlovy Vary. Čtyřiadvacetiletý hráč...

Messi přitáhl rekordní diváckou kulisu a přispěl k výhře Miami dvěma góly

28. dubna 2024  11:05

Hvězdný argentinský fotbalista Lionel Messi podruhé za sebou vstřelil v MLS dva góly, v sobotu...

Nevidomý plavec Kratochvíl veze z ME pět medailí, česká výprava celkem devět

28. dubna 2024  10:16

Handicapovaný plavec David Kratochvíl získal na mistrovství Evropy na Madeiře jednu zlatou, tři...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...