Jan Hernych

Jan Hernych - STOP. Český tenista Jan Hernych, který právě s vervou vrací míč, se na turnaji v Las Vegas do semifinále nedostal. Podlehl čtvrtému nasazenému Rakušanovi Jürgenu Melzerovi 3:6, 6:3. 3:6. | foto: AP - Jae C. Hong, ČTK

ATP končí s experimentem turnajů ve skupinách

  • 5
Miami - Organizace ATP, zastřešující elitní mužské tenisové turnaje, už nebude pokračovat v testování nového formátu se základními skupinami. Její vedení během podniku série Masters v Miami oznámilo, že všechny turnaje v této sezoně se už budou hrát tradičním vyřazovacím způsobem.

Rozhodnutí se týká i soutěží v Estorilu a Queen's Clubu, které měly původně začínat ve skupinách.

ATP nový formát zkoušela, protože nabízel jistotu, že fanoušci uvidí největší hvězdy turnaje minimálně ve dvou zápasech. V tříčlenných skupinách však často docházelo ke složitým situacím, kdy se jen těžko rozhodovalo, kdo jako vítěz postoupí do dalšího kola.

Zmatky vyvrcholily na nedávném turnaji v Las Vegas, kde domácí James Blake prohrál ve skupině s Rusem Jevgenijem Koroljovem a jeho další soupeř Juan Martin Del Potro utkání za stavu 1:6 a 1:3 vzdal.

Blake v duelu s Argentincem vyhrál s potřebnou ztrátou maximálně pěti her, ale podle regulí skupinového systému výhra dosažená odstoupením soupeře neplatí.

Předseda ATP Ettienne de Villiers nejprve udělal výjimku a nechal Blakea postoupit, ale o několik hodin později své rozhodnutí změnil a dál prošel Koroljov.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga