Atény se Šarapovové nedočkají

Praha - Tenisoví fanoušci v Řecku mají smutek. Ani titul wimbledonské vítězky nepomůže nové hvězdě ženského tenisu, sedmnáctileté Marii Šarapovové k účasti na letošních olympijských hrách v Aténách. V době uzávěrky přihlášek byla mladičká Ruska v žebříčku příliš nízko.

"Souhlasím, je to škoda, ale všechny místa v pavoucích už jsou zadaná," komentovala vzniklou situaci generální sekretářka Mezinárodní tenisové federace Debbie Jevansová. "Je to problém příliš silného týmu," dodala.

Složení ruského týmu vzniklo na základě postavení v žebříčku ke 14. červnu, který stanovila Mezinárodní tenisová federace jako rozhodující pro nominaci na olympijské hry.

A vedení Ruské tenisové federace schválilo následovné složení družstva: Anastasia Myskinová (vítězka letošního Roland Garros), Jelena Dementěvová (finalistka z Paříže 2004), Naděžda Petrovová a Svetlana Kuzněcovová.

Co kdyby některá z nich o olympijské hry neprojevila zájem? Nebo by se zranila? Ani to aktuální světové osmičce Marii Šarapovové nedává šanci. Na "čekací listině" je před ní ještě Vera Zvoneravová.  Čtrnáctého června byla totiž v ženském žebříčku čtrnáctá, zatímco Šarapovová "až" patnáctá.

"Je na národním olympijském výboru, koho nominuje. My stanovujeme pouze datum uzávěrky," dodala Jevansová.

Na volnou kartu pro dvouhru už Maria Šarapovová také pomýšlet nemusí. "To se jí netýká. V jejím případě je rozhodující maximální počet hráčů jedné země na Hrách - a to je čtyři."

Šarapovová má prostě smůlu. A nejenom s olympijskými hrami. Nevešla se ani do fedcupového týmu na čtvrtfinálové utkání v Argentině. "Rozhodli jsme se ji nenominovat, protože by pro ní bylo náročné adaptovat se z trávy na antuku v tak krátkém čase," vysvětlil kapitán ruského týmu Šamil Tarpiščev.

Ruská tenistka Maria Šarapovová se raduje z podařeného míčku


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga