Americký souboj magnetem dne

  • 2
New York - K duelu starých známých, tenisových "gladiátorů" Peta Samprase a Andreho Agassiho, dojde ve středečním čtvrtfinále grandslamového US Open. Zápasy bývalých světových jedniček pokaždé nabízejí obecenstvu neopakovatelný zážitek a i tentokrát se New York těší na vrcholné tenisové představení. Z jedenatřiceti vzájemných zápasů vyhrál Sampras sedmnáct, Agassi se radoval ve čtrnácti případech, ale jeho výhodou může být, že jako vítěz vyšel z uplynulých tří duelů. První souboj třicetiletého Samprase a o rok staršího Agassiho se uskutečnil v juniorské kategorii.

"Snad nám bylo dvanáct, možná méně. Jak to skončilo nevím, ale pamatuji se, že jsem byl vyšší než on," vzpomínal Agassi. "Určitě jsem vyhrál, ale to nám bylo devět let," zamyslel se Sampras a potvrdil, že v žácích byl Agassi vyšší. "Ale to se rychle změnilo, naštěstí," zasmál se 185 centimetrů vysoký Sampras.

Sampras v letošní sezoně není tím suverénem, jakého si ho diváci dlouho pamatovali. Proto zasvěcené nepřekvapila jeho bouřlivá reakce po proměněném mečbolu v utkání čtvrtého kola proti Australanovi Patricku Rafterovi. Jindy klidný Sampras poskočil, zaťatou pěstí švihl do vzduchu a zdravil tribuny.

"Není divu. Mám těžký los a každé vítězství je úspěchem," ulevil si Sampras, čtyřnásobný vítěz US Open. "Pocitově to byl zápas skoro na úrovni semifinále nebo finále," vysvětlil Sampras, který nevyhrál titul už na sedmnácti turnajích v řadě.

Ve finále US Open Sampras Agassiho porazil v letech 1990 a 1995. "I tentokrát to bude dobrý zápas," ujistil vítěz rekordních třinácti turnajů Grand Slamu. "Doufám, že divákům nabídneme jednu z našich klasických tenisových bitev. Musím hrát na sto procent, protože Andre je nejnebezpečnější soupeř na okruhu," podotkl.

Agassi se postupně dostává do formy, Švýcara Rogera Federera doslova z kurtu vyhnal. "Měl jsem svůj den. Opravdu všechno mě poslouchalo, na nic jsem si nemohl stěžovat," řekl Američan.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga