Agassi dosáhl na padesátku

  • 1
Scottsdale - Jenom dva aktivní hráči se dokázali přenést přes metu padesáti turnajových titulů. Po Petu Samprasovi se tento kusek povedl jeho krajanovi Andre Agassimu, když ve finále turnaje ve Scottsdale přehrál Španěla Balcellse. "Znamená to pro mě hodně," přiznal po utkání. "Při zápasu na to nemyslíte, ale pak vás ten pocit dostane."

Jedenatřicetiletý Američan přehrál Juana Balcellse 6:2, 7:6 a završil tak báječné tažení z posledních svou týdnů. Od svého návratu na kurty po zranění zápěstí sehrál už druhé finále v řadě, když před týdnem v San Jose prohrál až s Lleytonem Hewittem. Padesátým turnajovým vítězstvím vstoupil do společnosti dalších sedmi hráčů, kteří se přes tuto hranici dostali od roku 1968. Potřeboval na to 75 finálových zápasů.

Padesáté vítězství věnoval Agassi svému otci Mikeovi, který se na finálový duel přiletěl podívat. "Je krásné potolikáté stát poslední den turnaje na kurtu a přebírat pohár za vítězství," zpovídal se ze svých pocitů.

Ani Juan Balcells nemohl být zklamaný. Do turnaje nastupoval šestadvacetiletý Španěl s bilancí pěti proher z pěti zápasů, takže možnost zahrát si finále proti Agassimu  pro něho musela mít nádech science-fiction. Přesto odmítal, že by během zápasu myslel na to, proti jaké hvězdě hraje. "Na kurtu nemyslíte na idoly. Agassi je Agassi, McEnroe je McEnroe, ale vy musíte vyhrát zápas."

Andre Agassi je ve skvostné formě. Po přestávce vynucené zraněním ukázal jaký je šampion, nepotřeboval žádné hájení a hned vyrukoval s nejlepším tenisem. Na Hewitta minulý týden ještě ve velké bitvě nevyzrál, tentokrát už uspěl. "Má hra se zlepšuje. Hlavně vím, o co mi jde. Chci na sobě makat a  pak pak bude všechno vycházet."

Tenisté s padesáti tituly od roku 1968: Connors 109, Lendl 94, McEnroe 77, Sampras (všichni USA) 63, Borg (Švéd.) a Vilas (Arg.) oba 62, Nastase (Rum.) 57, Agassi (USA) 50.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga