Zdrcená Dinara Safinová | foto: AP

0:6, 0:6. Bývalá jednička Safinová spadla po výprasku na úplné dno

  • 25
Před dvěma lety byla světovou jedničkou. Dařilo se jí, hrála finále grandslamových turnajů. Teď je Dinara Safinová na úplném dně. Na Australian Open dostala od Kim Clijstersové výprask 6:0, 6:0 a po turnaji spadne v žebříčku mimo stovku.

Ten zápas měl být jedním z hitů úterního programu 1. kola Australian Open. Souboj dvou bývalých světových jedniček se ale změnil ve výprask, při němž Ruska neuhrála ani game.

Byl to tristní pohled. Tohle je bývalá nejlepší tenistka světa? ptali se diváci v Rod Laver Areně.

Přitom právě na tomto dvorci před dvěma lety hrála Safinová své druhé grandslamové finále, čímž nastartovala svou cestu k trůnu nejlepší tenistky světa.

dinara safinová

Narozena: 27.4.1986 v Moskvě

Bývalá světová jednička: poprvé 20.1.2009, celkem 26 týdnů. S bratrem Maratem vytvořila první sourozeneckou dvojici na trůnu (Safin byl jedničkou 9 týdnů v letech 2000-01)

Grandslamy: 3× finále (AO 2009, RG 2008, 2009), na všech GS turnajích alespoň v semifinále

Turnajové tituly: 12, na dalších 24 ve finále

Prize money: přes 10 mil. USD

"Vůbec jsem nevěděla, jak získat bod," špitla Safinová po duelu s Belgičankou.

"Při střídání stran jsem si pořád říkala: Jak jen jí mohu ublížit? Bylo to trapné," hodnotila svůj výkon po pouhých 44 minutách hry.

"Nic nefungovalo. Bekhend, forhend, servis. Prostě nic. Ona diktovala tempo od prvního bodu. To je pak těžké."

Safinová tímto zápasem jen stvrdila svůj ústup z pozic, který odstartoval na začátku loňského roku. Tehdy nedohrála v Melbourne kvůli zranění zad 4. kolo. Na okruhu poté chyběla tři měsíce.

Po návratu ji coby finalistku předchozího ročníku vyřadila na Roland Garros japonská veteránka Kimiko Dateová už v 1. kole. Jenže potom se znovu ozvala záda. Vynechala proto i Wimbledon, kde obhajovala semifinále.

V žebříčku přišla o spoustu bodů a propadala se stále níž. V závěru sezony už zápasově spíš jen paběrkovala.

Odmítá však svalovat vinu na fyzickou připravenost, v psychice prý problém také nevidí.

"Kdybych si myslela, že je to jen mentální věc, pak by bylo snadné to řešit." Ve 24 letech ale nemá v úmyslu pověsit raketu na hřebík. "Dva měsíce před sezonou jsem tvrdě trénovala. Takže mám motivaci pokračovat."

Safinová má letos tristní zápasovou bilanci, ze tří nevyhrála ani jediný. Minulý týden v Hobartu uhrála proti Francouzce Bartoliové jediný game. Teď dokonce žádný.

"6:0, 6:1, 6:0, 6:0. To je opravdu k zamyšlení. Ale já se chci vrátit zpátky a chci hrát lépe. Ale teď musím najít odpověď, jak toho dosáhnout."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga