ZASE ZÁVODÍ. Žokej Václav Janáček v sedle.

ZASE ZÁVODÍ. Žokej Václav Janáček v sedle. | foto: Jan Karásek, MF DNES

Žokej Janáček po těžkém pádu zase závodí a vítězí

Rovných dvacet dní poté, co si při 60. Jarní ceně klisen ve Velké Chuchli při pádu zlomil klíční kost a musel být operován, usedl žokej Václav Janáček do koňského sedla.

Loňský šampion mezi rovinovými jezdci proměnil první start po operaci ve vítězství. Na klisně Parta vyhrál ve Slušovicích Cenu společnosti Brola na 2630 m. Ovšem hlavní dostih mítinku mu nevyšel. Ve Velké ceně společnosti Valbau na 1830 m o 45 tisíc korun skončil v sedle polského ryzáka Numeryka až pátý.

"Proto jsem spokojený jen napůl," poznamenal Janáček. "Čtrnáct dní jsem ležel doma, takže moje fyzička není nic moc."

Loňský triumf v jezdeckém šampionátu chce obhájit. Ovšem tak rychlý návrat do dostihového prostředí se nečekal.

"Doktoři odvedli dobrou práci a od toho se to všechno odvíjelo," komentoval Janáček svůj návrat. "Pořád to trochu bolí, ale pokud člověk chce závodit, musí zatnout zuby a vydržet to."

Janáček ve Slušovicích závodí pravidelně. V sobotu se představil ještě dvakrát. V Ceně projektu Hyjé koně Zlínského kraje doběhl s Perunem čtvrtý, v Memoriálu Stanislava Večeři dovedl valacha Centasyho na třetím místě.

Sobotní mítink byl zajímavý nejen díky Janáčkově návratu. Žádný z jezdců nedovedl svůj triumf zopakovat, pokaždé vyhrál někdo jiný. Největší radost měl ale žokej Jan Rája, vítěz hlavního dostihu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž