Volejbalisté chtějí hrát s elitou

O s t r a v a - S velkou nadějí se trenér volejbalových reprezentantů Zdeněk Haník upíná k příštímu ročníku Světové ligy, každoroční prestižní přehlídce nejlepších a nejbohatších mužstev planety, která se dosud rok co rok odehrává bez české účasti. "Start ve Světové lize jsem si dal jako podmínku, abych s týmem mohl splnit cíl svazu, jímž je medaile z mistrovství Evropy," řekl Haník. Šampionát se koná příští rok v září v Ostravě. "Když nebudeme pravidelně hrát s Italy, Jugoslávci či Rusy, tak je jen těžko na velkých turnajích můžeme porazit," tvrdí kouč. Vedení volejbalového svazu se do Světové ligy přihlásilo.

"Zatím ale pouze předběžně, projevili jsme zájem," řekl svazový šéftrenér mužů Petr Kop. Podle něho je start v soutěži především otázkou peněz. Na jejich nedostatku dosud pokaždé snaha reprezentačního celku hrát prestižní soutěž ztroskotala. "Vklad do soutěže je opravdu vysoký, šest set padesát tisíc dolarů," uvědomuje si těžkou situaci Zdeněk Haník. To je v přepočtu přes pětadvacet milionů korun. "Ty peníze ale nezmizí v nenávratnu, vracejí se podle dosažených výsledků, a pokud tým vyhrává, může i vydělat." To potvrdil Miloslav Ejem, mezinárodní sekretář volejbalového svazu a člen správní rady Světové volejbalové federace FIVB.

"Šest set padesát tisíc dolarů bychom platit nemuseli, protože tak vysoká je odměna pro poslední mužstvo ve skupině," uvedl Ejem. Nutná je však garance televizních přenosů ze Světové ligy, za něž televize musí FIVB zaplatit 150 000 dolarů, což je zhruba pět milionů sedm set tisíc korun. "Je nám jasné, že od žádné tuzemské televize tolik peněz nedostaneme. Takže bychom je museli zaplatit my nebo náš sponzor," podotkl Ejem. "Ostatně tak to dělají dvě třetiny účastníků." Jistý start ve Světové lize národní tým ale nebude mít, byť by sto padesát tisíc dolarů sehnal. Soutěž je totiž omezena počtem účastníků. Letos jich bylo dvanáct. "Příští rok by se liga měla rozšířit na šestnáct družstev, jenže spolu s námi o ni má zájem dalších šest zemí," prohlásil Ejem.

Jsou to Německo, Bulharsko, Portugalsko, Venezuela, Japonsko a Jižní Korea. Zdeněk Haník spoléhá na to, že pokaždé některý z týmů nesežene potřebné peníze a jeho místo se uvolní. "To byl i případ Australanů," řekl Haník. "Loni ještě ve Světové lize startovali, jenže letos už na ni peníze neměli." O tom, zda reprezentanti do Světové ligy poprvé v historii zasáhnou, se rozhodne nejpozději začátkem října. "Do té doby bychom měli s vedením Světové volejbalové federace projednat všechny konkrétní podmínky," řekl Miloslav Ejem, který naději na proniknutí mezi volejbalovou elitu odhaduje na padesát procent.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž