Veslaři už tradičně míří na Temži

Londýn - V sobotu odpoledne se na Temži pojede v pořadí 148. ročník veslařského klání univerzit v Oxfordu a v Cambridgi. Osmi z uplynulých devíti ročníků kralovala osmiveslice Cambridge, která vede na vítězství i celkově v poměru 77:70. Na Temži se podle agenturních zpráv dělají vinou větru nezvykle velké vlny, ale organizátoři tvrdí, že kvůli tomu nebude nutné závod zrušit. Klání na 6,8 kilometru dlouhé trati přihlíží tradičně velký počet diváků. Letos jich podle odhadů přijde veslaře podpořit čtvrt miliónu. Dalších 400 miliónů lidí po celém světě závod každý rok sleduje v přímém přenosu v televizi.

Pozornost novinářů a fanoušků se letos soustředí na sedmadvacetiletého Američana Daniela Perkinse, u něhož lékaři před sedmi lety odhalili rakovinu a předpovídali mu maximálně rok života. Perkins ale bez úhony přežil náročnou operaci, při níž mu lékaři z mozku odstranili nádor o velikosti golfového míčku a vrátil se aktivnímu sportu. V klání univerzitních osmiveslic bude hájit barvy Oxfordu. "Tenhle závod je bolestná záležitost a desetkrát bolestnější je, když prohrajete," nechal se slyšet Perkins.

Na náročný duel se obě posádky připravují zhruba půl roku. Každý veslař absolvuje
1200 tréninkových hodin, což v přepočtu představuje dvě hodiny přípravy na každý z šesti set záběrů vesla, které jsou potřeba na zdolání téměř sedmikilometrové trati.  Do celkové bilance se nezapočítává jen jeden ročník závodu, který byl prohlášen za nerozhodný. V roce 1877 byl rozhodčí opilý a nebyl schopen určit, kdo projel cílem jako první.

"Naše letošní posádka je jedna z nejlepších v historii," tvrdí trenér výběru Cambridge Robin Williams. O tomtéž je přesvědčen i jeho protějšek Sean Bowden. "Věřím, že jsme silní, jako nikdy předtím. Bude to jeden z nejtěsnějších závodů v historii," předpovídá kouč Oxfordu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž