Petr Vabroušek na trati závodu Moraviaman v Otrokovicích.

Petr Vabroušek na trati závodu Moraviaman v Otrokovicích. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

V sobotu se koná Czechman Triatlon 2011. Favoritem je Vabroušek

  • 0
Nejdřív hromadný start, nejspíš pár kopanců od konkurence do hlavy, možná trocha "polykání andělíčků" a bezmála dva kilometry plavání po hrádeckém písníku. Tak nějak bude v sobotu vypadat úvodní část Czechman Triatlonu 2011 alespoň pro ty závodníky, kteří se neproderou hned zkraje dopředu.

Jako "druhý chod" je čeká devadesát kilometrů na kole skrz okolní obce, po něm následuje "dezert" v podobě jedenadvacetikilometrového půlmaratonu.

Pardubický triatlonový klub SK OMT pořádá podobný sportovní podnik už popáté. "Na Hrádku se ale poplave poprvé," naráží ředitel závodu Tomáš Petr na fakt, že domovem předchozích ročníků byly Mělice. "Museli jsme závod přemístit kvůli stoupajícímu počtu závodníků a možnostem dopravních uzavírek," vysvětluje Petr. Uzavírky budou pouze částečné.

Czechman Triatlon 2011

Stručný program
prezence, výdej startovních čísel 8.00-10.00
společný start všech individuálních kategorií 12.00
start štafet 12.20
předpokládaný doběh 1. závodníka 16.00
vyhlášení výsledků 19.00

Vítězové loňského ročníku
Muži Petr Vabroušek 4:01:45.1
Ženy Jana Candrová 4:48:43.5

Na start závodu se stejně jako loni postaví jeden z našich nejznámějších triatlonistů Petr Vabroušek z Authoru Tufo Zlín, který obhajuje mezi jednotlivci prvenství.

Petr Soukup a Ladislav Dvořák, kteří před rokem skončili za ním, tentokrát nepřijedou.

Největšího favorita by tudíž měli prohánět zejména Slovák Karol Džalaj (loni 4.), Jaroslav Brynda (5.) nebo Jan Wainer (7.). "K nim je nutno přičíst Karla Zadáka nebo Lukáše Vrobela, jenž vyhrál jeden z prvních ročníků. U něj ale člověk nikdy neví, co předvede," uvažuje Petr. Z domácích účastníků má prý naději na nejlepší výsledek Jan Vodehnal.

Také v ženách se startovní pole poněkud obměnilo, Simoně Vykoukalové nebo Daniele Tylšové by na čele měla sekundovat reprezentantka Eva Potůčková, která se vrací po mateřské dovolené.

V individuálním závodě se objeví kolem 350 triatlonistů, tedy o sto více než před rokem.

Pardubičtí borci brali loni první místo ve štafetách. "Letos jsme postavili hned dvě," říká šéf podniku Petr. "Štafet ale dost přibylo, takže to i tak bude těžké zopakovat." V jedné z nich by měl na kolo sednout několikanásobný účastník havajského Ironmana, veterán Petr Polanský.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž