V českých vzorcích steroid THG nebyl

Praha - Ani jeden z 48 zpětně testovaných vzorků českých sportovců neobsahoval zakázaný anabolický steroid tetrahydrogestrinon (THG). "Je to všechno čisté," prohlásil šéf exekutivy Českého antidopingového výboru Jan Chlumský po návratu z laboratoře v blízkosti německých Drážďan.

"V té laboratoři jsem byl a prý nebyl pozitivní ani jeden opakovaný test na THG z Německa, které tam dělali. Zřejmě do Evropy tento steroid příliš nedorazil," přemítal Chlumský.

Celkem drážďanská laboratoř zkoušela 101 českých vzorků, z čehož 53 bylo nových a testovaných již i na THG. "Byly to vesměs listopadové vzorky, soutěžní i mimosoutěžní," líčil Chlumský.

Jeden test provedený pouze na THG stál český výbor 50 eur, ostatní vzorky byly přibližně dvakrát dražší. Jednalo se zejména o moč atletů, plavců, kanoistů, vzpěračů, boxerů, zápasníků, cyklistů a veslařů. "Byla tam i nějaká házená a třeba i moderní pětibojař," upřesnil Chlumský.

Mezi testovanými nechyběly české špičky včetně atletů Romana Šebrleho a Jana Železného či boxera Rudolfa Kraje. Český antidopingový výbor sáhl k opětovnému otestování na THG na základě doporučení Světové antidopingové agentury WADA. Metodu odhalení nové látky vypracovala laboratoř v Los Angeles a podnět k přezkoumání vzorků dala americká antidopingová agentura.

Díky novému objevu v dopingové síti uvízli britský sprinter Dwain Chambers a americký koulař Kevin Toth, kteří měli pozitivní test na THG na MS v Paříži. Nový steroid našli komisaři ve vzorcích moči amerických atletů Johna McEwena (kladivo) a Reginy Jacobsové (1500 m), pozitivní testy mělo mít také pět baseballistů z USA.

Chlumský zároveň kvitoval zařazení marihuany od začátku roku na seznam zakázaných látek. "Dosud to bylo jen v některých sportech a nyní si musejí dávat pozor všichni. Marihuana totiž zůstává v krvi několik týdnů a klidně i více než měsíc," vykládal.

Za první přistižení při užívání marihuany vyváznou hříšníci jen s napomenutím. Zákaz startů bude sportovce čekat až při opakovaném provinění. Nejznámějším českým případem je bývalý pilot formule 1 Tomáš Enge, jemuž marihuana poškodila slibně rozjetou kariéru.

Více o dopingu najdete ZDE

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž