PRVNÍ. David Fojtík sjel osmitisícovou horu na lyžích. Umrzly mu při tom prsty na nohou.

PRVNÍ. David Fojtík sjel osmitisícovou horu na lyžích. Umrzly mu při tom prsty na nohou. | foto: archiv Davida Fojtíka

V bílé tmě sjel na lyžích osmitisícovku. Přišel při tom o prsty na nohou

  • 3
Když ji před šesti lety viděl poprvé, říkal si: Je nádherná. A bude moje. Letos český skialpinista David Fojtík vyrazil k osmitisícovce Dhaulagiri znovu. S horolezeckou výbavou a sjezdovkami na zádech. Dostal se na vrchol, a jako první na lyžích i dolů. Ale zaplatil víc než jen letenku do Nepálu.

Museli mu amputovat omrzlé prsty na noze. V přímém přenosu jen s lokálním umrtvením. Krutá daň za prvosjezd osmitisícové velehory Fojtíka přesto nezastavila. Už byl lyžovat a má dokonce nabídky na další expedice.

O zážitcích z té nepálské bude příští týden přednášet na Smíchovském festivalu alpinismu. A až se bude příště rozhodovat, jestli na podobnou túru vyrazit, bude je mít na paměti. Stejně jako poradní hlas manželky.

"Ta mě vždycky při takových myšlenkách zarazí," směje se Fojtík, jedna z hvězd festivalu. "Byla to seriózní lekce! Dostal jsem pořádně přes prsty. Doslova."

Na sedmé nejvyšší hoře světa zažil horor v bílé mlze. Nejdřív cestou k nebesům narazil na mrtvého Korejce, který vypadal jako by do něj udeřil blesk.

"Ležel tam rozplácnutej a jednou rukou ukazoval k vrcholu," popisoval skialpinista. "Celý vrchol je nabitý statickou elektřinou. I já měl popálená záda od maček a lyží, musel jsem shodit batoh. Byl jsem dokonalý vodič, stačil jeden výboj a nebyl by tam jenom Korejec ale i Čech."

Když se vydrápal na vrchol v 8167 metrech a nacvakl lyže, neviděl v husté mlze na krok. Whiteout - bílá tma.

"Měl jsem štěstí, že jsem cestu nazpátek našel," povídal. Tolik štěstí ovšem neměl Íránec, se kterým na horu lezl. "Asi zakopl a spadl severní stěnou dolů. Letěl tak tři a půl kilometru."

Sjezd severovýchodní hranou měl převýšení přes tři kilometry a trval asi pět hodin. V základním táboře uviděl tu pohromu - zčernalé prsty.

To, že je zle, cítil ale už cestou vzhůru. Podcenil výbavu, neměl ani návleky na boty. V extrémních teplotách strávil asi den a půl.

"Kdybych tušil, co mi hrozí, obrátil bych se. Nestojí za to přijít o kus těla kvůli hoře," uvědomoval si teď. "Ale zvykám si, nekulhám. A kdybych měl srovnat rovnováhu po pěti pivech před a po amputaci, teď je to rozhodně horší."

Na festival alpinismu přijede Messner

Největším lákadlem 6. ročníku Smíchovského festivalu alpinismu bude první horolezec, který zdolal všech čtrnáct osmitisícových vrcholů světa. Jako první i Mount Everest bez kyslíku.

Německy mluvící Ital Reinhold Messner dorazí do Prahy příští pátek. V půl šesté akci v Národním domě na Smíchově slavnostně zahájí, hodinu poté bude možné získat jeho podpis.

"Je velký úspěch, že přijede. I když jen na jeden den," pochvaloval si organizátor festivalu Ladislav Jirásko. "Usilovali jsme o něj dva roky, až letos v červenci se to zlomilo. Messnerův honorář nechci zveřejňovat, nejde ale o žádné malé peníze."

Na třídenní akci se představí celá řada slavných horolezeckých či alpinistických jmen - třeba slavný Němec Stephan Glowacz, nebo himálajská legenda šerpa Appa, který stál na vrcholu Everestu devatenáctkrát. K tomu i elita českého alpinismu.

Loni festival navštívilo v průměru tisíc lidí denně. "Letos se zatím registrovalo asi 450 zájemců, což je oproti loňsku nárůst o sto procent," dodal Jirásko. Registraci je možné provádět na www.festivalalpinismu.cz.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Horolezectví, Pivo