Účastníci závodu Craft 1000 Miles Adventure se musí vypořádávat s různými

Účastníci závodu Craft 1000 Miles Adventure se musí vypořádávat s různými nástrahami přírody. Výjimkou není ani brodění řekou. | foto: www.1000miles.cz

Tisíc mil bývalým Československem. S rolničkou proti medvědům

  • 0
Z nejzápadnějšího místa Čech až na nejvýchodnější výspu Slovenska. Přes hory, řeky a lesy bez cizí pomoci - na kole, koloběžce nebo klidně i pěšky. V Hranicích u Aše v neděli startuje čtvrtý ročník extrémního ultramaratonu Craft 1000 Miles Adventure.

„Stanoven je pouze start a cíl a trasa přírodou, kterou musí závodníci dodržet. Kdy a kde spí, kdy jedou, co jedí, je jen na nich. Cílená podpora je zakázána,“ upozorňují pořadatelé.

Letošní trasa povede přes téměř všechna příhraniční pohoří České republiky a potáhne se přes celé Slovensko. Cíl je v obci Nová Sedlica ležící až u hranic s Ukrajinou. Celková délka činí zhruba 1000 mil, tedy 1600 kilometrů. Organizátoři však připravili i poloviční variantu.

I pro svou délku nemá tento ultramaraton v Evropy obdoby. A převýšení? Dohromady 40 kilometrů. Závod je otevřen pro bikery, běžce, chodce, koloběžkáře a všechny, co se pohybují vlastní silou. Zakladatelem závodu je jablonecký biker a dobrodruh Jan Kopka.

Závodní cyklistiku provozuje už třicet let, v posledních deseti letech jezdí ultramaratony všude možně po světě - od tropů až po mrazivou Aljašku. Tyto závody jsou převážně nonstop na velice dlouhou vzdálenost bez zabezpečení a účastníci musí přežít s tím, s čím přijdou na start. A právě zkušenosti z těchto akcí vnukly Kopkovi myšlenku uspořádat podobný závod i ve středu Evropy.

Závod Craft 1000 Miles Adventure poprvé odstartoval 3. července 2011 a zúčastnilo se ho 89 závodníků ze tří států. I letos vymyslel Kopka se svým organizačním týmem trasu tak, aby byla co nejatraktivnější a zároveň co nejdrsnější. Závodníci se mohou těšit na krásnou krajinu, ale i na všemožné nástrahy, které příroda skýtá.

A proč se jede přes Čechy i Slovensko? „Narodil jsem se ještě v Československu a srdcem jsem stále Čechoslovák. Věřím, že společné zážitky nás opět aspoň na chvíli zase spojí,“ říká Jan Kopka.

1000 Miles Adventure

  • Extrémní ultramaraton na 1600 kilometrů vedoucí ze západu Čech až na východ Slovenska přes severní pohraniční hory.
  • Zúčastnit se mohou cyklisté, koloběžkáři, běžci i chodci.
  • Zakladatelem závodu je jablonecký cyklista a dobrodruh Jan Kopka.
  • Start je v neděli v 15 hodin v Hranicích u Aše, cíl ve slovenské Nové Sedlici u hranic s Ukrajinou.
  • Nejrychlejší cyklisté obvykle zvládnou trasu do 10 dnů.

Letošní ročník přilákal 120 zájemců, nejen bikerů, ale i chodců a koloběžkářů. Podle pořadatelů je 1000 Miles Adventure závodem, ve kterém jde o jediné: „Vyhrát boj nad svou hlavou a i přes bolest dojet do cíle. Mají možnost si během závodu vyčistit hlavu, utřídit priority, posunout své limity dál.“

A jak vlastně extrémní ultramaraton v praxi probíhá? Závodníci jsou odkázáni jen na minimum věcí, které vezou na kole. Prověří to nejen fyzickou, ale i psychickou připravenost zúčastněných. Po trase jsou rozmístěné tři záchytné body, tzv. checkpointy, kde se zapisují časy průjezdů, poskytuje malé občerstvení a závodníci si zde vyzvedávají připravené balíčky se zásobami.

Je zakázána jakákoliv cílená podpora zvenčí, velkou roli hraje i iniciativa závodníků, tedy jak si umí poradit. Účastníci mají k dispozici GPS s nahranou trasou, kterou musí dodržet, aby nebyli diskvalifikováni. Výjimkou jsou chodci, kterým stačí projít 22 záchytnými body a zbytek trasy si volí podle svého uvážení.

A co na zážitek z ultramaratonu na 1000 mil říkají samotní účastníci? „Nezapomenutelné je to, že schránka tvého těla dostane šíleně zabrat, ale tím že z těla vypotíš úplně všechno včetně myšlenek, které tě trápí apod., tak si dokážeš věci utříbit,“ říká jeden z letošních cyklistických favoritů Štěpán Stránský. „Prostě tvoje mysl se restartuje a nainstaluje nový čistý systém bez virů a zbytečných aplikací, které ti zpomalovaly operační systém/mysl.“

Závodníkům se v neděli rozdají startovní čísla, dojde k registraci a vážení, každý „tisícimílař“ dostane rolničku proti medvědům a v 15 hodin bude za zvuku sirény v Hranicích u Aše odstartováno. Závod Craft 1000 Miles Adventure lze sledovat v přímém přenosu na internetových stránkách www.1000miles.cz. Organizační tým bude pravidelně dodávat informace a fotografie, přímo na trase se bude pohybovat také kameraman.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž