Triatlonisté letí do Japonska pro medaile

Praha - Čerstvě promovaný inženýr ekonomie Filip Ospalý z týmu Olympo Brno bude v neděli v japonském Nanau obhajovat titul akademického mistra světa v triatlonu. První zlato získal před dvěma lety v maďarském Tiszaujvárosi. Dva triumfy za sebou zaznamenal už Jan Řehula v letech 1994 a 96. Ospalý cestuje až těsně před závodem, aby zabránil případným potížím s aklimatizací. "Věřím v co nejlepší výsledek, tedy ve vítězství,“ prohlásil.

Šéf české výpravy Rudolf Slaba o případných soupeřích nic určitého neví. "Startovní listina zatím zůstává neznámou,“ řekl před středečním odletem. Vzhledem k dějišti závodu, jímž je japonský poloostrov Noto, se očekává invaze tradiční triatlonové velmoci Austrálie.

U města Wakura čeká závodníky rovinatý profil tratí, v teplém moři se poplave pravděpodobně bez neoprénů. Startuje se v 19 (ženy) a 21.20 (muži) našeho času. Tomuto režimu přizpůsobili čeští závodníci v posledních dnech svůj tréninkový režim.

Medailové ambice v soutěži družstev se pokusí vyplnit spolu s Ospalým jeho týmoví kolegové Michal Daněk a Tomáš Klíma, jako čtvrtý pomůže Martin Pejsar z Labe tri klubu. Za všech okolností se řadí mezi favoritky také Lenka Radová z Olympu Brno, před dvěma týdny druhá na Světovém poháru v Maďarsku. Vzestup formy může potvrdit i stříbrná z ME do 23 let, objev letošní sezony Anna Šupinová z TT Centra Praha.

Podruhé v krátké době cestuje do Asie také juniorka Vendula Trnková z Triatlonu Praha. Ta dostala v červnu nominační dopis. Poté byla zpětně upozorněna na to, že omylem, protože zůstává jen necestující náhradnicí.

Před dvěma týdny obdržela letenky do Nanaa, navíc nominaci na MS juniorů v Cancúnu a reprezentační soustředění před šampionátem ve Španělsku. Přestože nesplnila původní kritérium - medaili z ME. Tam obsadila těsně 4. místo...  Její případ řešil dokonce i výkonný výbor Českého svazu triatlonu.

Původně nominovaná Jana Jiroušková z Tufa Titan Zlín měla předložit podrobnou zprávu o svém zdravotním stavu. Specialista potvrdil, že může závodit, avšak hrozí u ní riziko kolapsu, jaký utrpěla třeba na domácím mistrovství v Praze.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž