David Svoboda je jedním z tria českých moderních pětibojařů, kteří se na MS probojovali do finále

David Svoboda je jedním z tria českých moderních pětibojařů, kteří se na MS probojovali do finále | foto: ČTK

Tři pětibojaři jsou ve finále MS, neuspěl jen Sedlecký

Budapešť - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) Pouze Michal Sedlecký se z českého kvarteta neprobojoval do nedělního finále světového šampionátu moderních pětibojařů v Budapešti. Mistr světa z roku 2002 obsadil ve své kvalifikační skupině třinácté, první nepostupové místo. Ondřej Polívka, Michal Michalík i David Svoboda nebudou ve finálovém závodě chybět.

Zkušenému Sedleckému finále uteklo především slabým výkonem na střelbě. "171 bodů je strašně málo, kdybych dal tak o dva zásahy víc, ve finále bych byl," litoval po kvalifikaci.

Podle trenéra Jakuba Kučery doplatil devětadvacetiletý reprezentant stejně jako o den dříve Grolichová na nestandardní průběh závodu, v němž se začínalo rozplavbami. "A stejně jako na Lucce bylo vidět, že má unavené ruce, měl úplně rozhozenou motoriku," vysvětlil Kučera.

Sedleckému k finále nepomohly ani průměrné výkony v ostatních disciplínách - tedy šermu, plavání a běhu. "Právě. Průměrné. Bohužel směrem nahoru "neulítl" ani v jedné z nich," dodal kouč.

Tím, že ve finále nenastoupí, se tak zcela rozplynula českému týmu medaile z družstev, kam byl Sedlecký spolu se Svobodou a Michalíkem nahlášen. "Jistě, pro úspěch v družstvech jsme mohli Ondru zadržet. Ale nejsme Rusové, kteří to už takhle praktikovali," odmítl spekulace Kučera.

Ostatní Češi si nedělní boj o medaile pohlídali. Michalík skončil ve své skupině šestý, Svoboda osmý a debutující Polívka doběhl jedenáctý. Nervozita při premiérovém startu na MS mezi dospělými na něm vidět nebyla. "Kdyby byl nějaký průměr, tak by možná nervózní byl. Ale jako úřadující juniorský mistr světa? To ne," uzavřel Kučera

V sobotu je v Budapešti na programu finále žen, do nějž postoupila Lucie Grolichová. Medailisté si zajistí účast na olympijských hrách.

VÝSLEDKY:

Semifinále A: 1. Valentini (It.) 4376, ...6. Michalík (ČR) 4360.
Semifinále B: 1. Čung Čin-hwa (Kor.) 4340, ...8. Svoboda (ČR) 4308.
Semifinále C: 1. Tymoščenko (Ukr.) 4296, ...11. Polívka 4280, 13. Sedlecký (oba ČR) 4256.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž