VÍTĚZ. Žokej Josef Váňa slaví na Velké pardubické už sedmý triumf.

VÍTĚZ. Žokej Josef Váňa slaví na Velké pardubické už sedmý triumf. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Trenér poraženého koně: Finiš Velké pardubické by měl řešit dostihový soud

  • 191
Dramatický a sporný finiš jubilejní 120. Velké pardubické, v němž podle oficiálního verdiktu Josef Váňa porazil s Tiumenem Marka Stromského s Amantem Grisem a získal už sedmé vítězství, může mít dohru. Trenér poraženého koně Radek Holčák si myslí, že by se majitel Amanta Grise měl odvolat k dostihovému soudu Jockey Clubu.

Důvodem je doběh, v kterém se Amant Gris dotahoval na Tiumena. Nejdříve to zkusil podél hrazení a potom zvnějšku a o vítězství Tiumena nakonec rozhodla až cílová fotografie. Protest majitele dostihová komise na závodišti uznala, ale uvedla, že tísnění Váni neovlivnilo výsledek závodu a žokeje potrestalo pokutou 500 korun. S tím by se podle Holčáka neměl majitel spokojit.

"Pana Váni si nesmírně vážím a věřím, že to provedl neúmyslně, ale prostě Amant Grise přivřel na bariéru a tím ho jednoznačně poškodil," řekl Holčák serveru paddock-revue.cz. "Stromský musel vzít koně zpět, a pak soupeře obíhal z druhé strany. Vzhledem k tomu, že mu pak k vítězství scházelo pět centimetrů, je evidentní, jak by dostih dopadl, kdyby k tomuhle incidentu nedošlo," uvedl Holčák.

Stáj Hřebčína Albertovec a majitel Josef Hájek mladší mají možnost se odvolat k dostihovému soudu Jockey Clubu. "Je to na majiteli, ale já se domnívám, že by k protestu dojít mělo, protože jsme byli poškozeni," řekl Holčák.

"Nikde nebyl k vidění záběr zepředu, který by jasně prokázal, zda k něčemu došlo. Takový záběr měla posoudit pořádková komise Jockey Clubu a případně i dostihový soud."

Váňa několikrát opakoval, že nechal Stromskému místo. "Bylo tam pro dva koně, opravdu by tam mohl projít," tvrdil sedmapadesátiletý veterán. Stromský uvedl, že Váňa neudělal manévr schválně, ale má prý od bariéry odřenou nohu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž