Sestry Lenka a Jitka Antošovy na mistrovství světa ve veslování na Novém Zélandu

Sestry Lenka a Jitka Antošovy na mistrovství světa ve veslování na Novém Zélandu | foto: AP

Trable s lodí jsou zapomenuty, sestry Antošovy pojedou na MS o medaile

  • 0
České veslování má první loď ve finále mistrovství světa. Do nedělních bojů o medaile postoupily na dvojskifu sestry Lenka a Jitka Antošovy. K postupu jim stačilo druhé místo v opravné jízdě poté, co jim nevyšla úvodní rozjížďka.

"Určitě to nebereme tak, že bychom měli postupem splněno. Ještě zabojujeme o medaili," řekl Radiožurnálu trenér dvojskifu Josef Lukš, který přichystal veslařkám postupovou prémii: výlet do světoznámé termální oblasti Rotorua, vzdálené z dějiště mistrovství světa jen něco přes hodinu jízdy.

Antošovy se na šampionátu v úvodu trápily, neseděla jim loď, ale teď jsou chmury z nepodařené rozjížďky zapomenuty. "Trable se s námi táhly od mistrovství Evropy, kde jsme museli startovat na záložní lodi, jelikož tu závodní jsme museli poslat na Nový Zéland v předstihu. Jenže náhradní loď nejela, chovala se úplně jinak, a to se přeneslo na děvčata i na mě," vysvětlil trenér Lukš. "Postupem do finále jsme to snad konečně zlomili."

Po půlnoci českého času nastoupí do boje o finále dvě hvězdy české výpravy i celého šampionátu, skifaři Mirka Knapková a Ondřej Synek. Oba už v semifinále narazí na své největší soupeře, čtyřnásobné mistry světa: Synka čeká Novozélaňdan Drysdale a Knapkovou Běloruska Karstenová.

Do finále postoupí vždy tři první lodě z každé jízdy. "Samozřejmě chci zajet co nejlépe, ale nepůjde o to, vyhrát semifinále, ale vybojovat postup do finále s co nejmenší ztrátou sil," naznačil taktiku Ondřej Synek v rozhovoru pro Radiožurnál.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž