Tour nepojede Ullrich ani Basso!

  10:23aktualizováno  13:28
Štrasburk - Větší ostudu cyklistika ještě nezažila. Tour de France, nejslavnější závod světa, ochromil obří dopingový skandál. Den před startem prologu ve Štrasburku se šéfové všech jednadvaceti zúčastněných stájí dohodli, že se na start Tour nepostaví žádný z jezdců zapojených do dopingové aféry ve Španělsku.

Dopoledne stáj T-Mobile suspendovala Jana Ullricha a Oscara Sevillu, ale to byl jen začátek bouřlivých událostí. Kolem poledne totiž bylo jasné - Tour nepojede nikdo z cyklistů, jejichž jména figurují na seznamu podezřelých osob v dopingovém skandálu, který propukl ve Španělsku během Giro d'Italia.

Závodu se nakonec nezúčastní ani stáj Astana-Würth, kterou už v minulých dnech pořadatelé vyzvali, aby na účast na Tour rezignovala. Tým dříve známý pod názvem Liberty Seguros má na seznamu zveřejněném španělskými médii tři závodníky ze startovní listiny Tour včetně špičkového vrchaře Joseby Belokiho. O účast tak přijde i lídr týmu Kazach Alexandr Vinokurov, jenž patřil do okruhu favoritů.

Na start ve Štrasburku se tak v sobotu postaví jen 20 týmů, jejichž seznam dnes večer zveřejnili pořadatelé legendárního závodu. O účast na Tour už dříve přišli jezdci druhodivizní španělské stáje Communidad Valenciana, která má na seznamu hned patnáct členů. Kvůli skandálu na Pyrenejském poloostrově ji organizátoři vyloučili už před dvěma týdny.

Jsem v šoku, řekl Ullrich

Ullrich a Sevilla se o svém prozatímním vyřazení z týmu dozvěděli v autobusu cestou na tiskovou konferenci. "Jsem v naprostém šoku. To je to nejhorší, co se mi v kariéře stalo. Mohu jen říct, že jsem nikdy s tou věcí neměl co dělat," řekl dvaatřicetiletý německý závodník televizi ZDF. "Cítím se jako oběť," dodal.

Ullrich se prý nehodlá vzdát a společně s právníky bude pracovat na prokázání své neviny. "Teď jsem dole, ale budu dál bojovat," řekl dosavadní kapitán T-Mobile. "Celý tým je z toho samozřejmě deprimovaný. Pojedou i za mne," dodal.

"V Ullrichovi přišel závod o jednoho z velkých favoritů, ale je otázkou, zda nepřijde i o dalšího," řekl jediný český zástupce v závodě Pavel Padrnos, kterého zpráva o Ullrichově vyřazení zastihla na tréninku. Zanedlouho se jeho prognóza naplnila, když podobný osud jako Ullricha postihl i druhého největšího adepta na prvenství Itala Bassa z týmu CSC.

"Je to podobné jako v mém případu před dvěma lety v Itálii. Na seznamu jsou všichni podezřelí, ale to neznamená, že všichni jsou vinni," řekl člen stáje Discovery Channel, který čelil obvinění z přechovávání zakázaných podpůrných látek v průběhu Gira d'Italia z roku 2001. Loni v říjnu jej ale soud v San Remu očistil.

Vedle Ullricha tak na startu Tour de France budou chybět další aspiranti na vítězství - asi největší favorit Ital Ivan Basso, jezdec dánského CST týmu, či Španěl Francisco Mancebo z francouzské stáje AG2R Prevoyance.

"Jsem úplně v klidu. Počkám si, až mi kdokoliv přinese důkazy," reagoval Basso na své odvolání ze závodu.

Zákaz startu pro vyšetřované cyklisty nejvíce postihne stáj Astana-Würth, která má na seznamu zveřejněném španělskými médii hned tři závodníky ze startovní listiny Tour včetně špičkového vrchaře Joseby Belokiho.

Kazašský lídr týmu Alexandr Vinokurov, jenž za současné situace patří mezi kandidáty na celkové vítězství, tak bude mít podporu pouze pěti kolegů.

Na letošní Tour de France nebude po dnešních událostech startovat žádný z trojice cyklistů, kteří se loni seřadili za fenomenálním Američanem Lancem Armstrongem.

Pozice na stupních vítězů před rokem obsadili Basso a Ullrich, čtvrtý byl Francisco Mancebo ze stáje AG2R, jenž je v rodném Španělsku také jedním z podezřelých.

Začalo to Ullrichem

Na tiskové konferenci ve Štrasburku dnes v 9:34 hodin oznámili mluvčí T-Mobile týmu Christian Frommert a Luuc Eisenga šokující zprávu: stáj se rozhodla stáhnout Jana Ullricha, Oscara Sevillu a Rudyho Pevenage, Ullrichova dlouholetého osobního manažera a momentálně sportovního vedoucího týmu T-Mobile.

"Na základě podkladů, které jsme obdrželi od vedení Tour de France, nevidíme v současnosti jako možné s těmito třemi dále spolupracovat," stálo v prohlášení T-Mobile.

Ullrich se Sevillou byli s ostatními jezdci stáje T-Mobile v týmovém autobusu na cestě k tiskové konferenci, na které měla být ekipa T-Mobile pro letošní ročník Tour de France představena.

Právě cestou na konferenci byli Ullrich se Sevillou o suspendaci ze strany vedení T-Mobile informováni.

"Teď na stole leží skutečné důkazy," uvedl týmový mluvčí T-Mobile Stefan Wagner. "Při prvním podezření jsme požádali o nahlédnutí do spisu, ale mohli jsme až dnes. Skutečnosti odporují Ullrichovu ujištění o nevině tak silně, že jsme museli jednat, abychom mohli dostát naší zásadě držet sport čistý."

"Samozřejmě mají všichni šanci přesvědčit o svoji nevinně. V případě Ullricha je test DNA teoretickou možností," uvedl Eisegna.

Španělské úřady kvůli dopingu vyšetřují 58 profesionálních cyklistů, mezi nimiž je i Ullrich. V jedné madridské laboratoři prý vyšetřovatelé objevili krevní konzervy uschované pro potřeby jezdců a některé nesly označení "Jan" a "Hijo Rudicio".

Hijo znamená španělsky syn a Rudicio by podle policie mohl být Ullrichův dlouholetý poradce Rudy Pevenage.

Konzerva s označením "Hijo Rudicio" prý byla použita 1. května těsně před startem Giro d'Italia. Další měla být aplikována podle objevených údajů 20. června, tedy krátce před Tour.

Německý cyklista se však proti těmto tvrzením ohradil a nevyloučil, že se podrobí testům DNA, aby dokázal, že krev není jeho. Chtěl tak učinit až po skončení Tour, ze které ho ale tým nyní nečekaně stáhl.

O účast na Tour už dříve přišli jezdci druhodivizní španělské stáje Communidad Valenciana, která má na seznamu hned patnáct členů. Kvůli skandálu na Pyrenejském poloostrově ji organizátoři Tour před dvěma týdny vyloučili ze závodu, který se tak pojede jen za účasti jednadvaceti týmů.

Padrnos: Podezření neznamená vinu

Senzační zpráva se bleskově rozšířila mezi ostatní účastníky Tour de France a záhy se donesla i k jedinému českému zástupci v závodě Pavlu Padrnosovi z Discovery Channel.

"Přišla oficiální zpráva ze Španělska a je otázkou, jak na ni zareagují ostatní týmy. Šéfové T-Mobile to vyřešili okamžitě," řekl Padrnos agentuře ČTK při dopoledním tréninku.

"Je to podobné jako v mém případu před dvěma lety v Itálii. Na seznamu jsou všichni podezřelí, ale to neznamená, že všichni jsou vinni," řekl jezdec, který čelil obvinění z přechovávání zakázaných podpůrných látek v průběhu Giro d'Italia v roce 2001. Loni v říjnu jej ale soud v San Remu očistil.

"V Ullrichovi přišel závod o jednoho z velkých favoritů, ale je otázkou, zda nepřijde i o dalšího," upozornil Padrnos, že mezi šesti desítkami jmen údajně zapletenými do čerstvého dopingového skandálu je i Ital Ivan Basso.

Jeho dánský celek CSC se zatím prostřednictvím manažera Bjärneho Riise vyjádřil pouze ve smyslu, že stáj pochybuje o zapletení své hvězdy do aféry.

Basso byl loni na Tour druhý za Lancem Armstrongem a letos suverénně vyhrál Giro d'Italia.

Raboň: Velká rána pro cyklistiku

Ullrichův týmový spolujezdec František Raboň, který letos jako nováček absolvoval celé Giro d'Italia, se připravuje na start závodu Kolem Rakouska a o událostech den před startem Tour de France neměl příliš mnoho informací.

"Určitě to ale poškodí celou cyklistiku i start Tour. Mám výhrady ke španělským úřadům a vyšetřovatelům. Pokud nějaké důkazy měli, tak s tím měli přijít dřív," řekl mistr Evropy jezdců do 23 let z loňského roku.

Německého lídra se zastal. "Ullrich zatím není spojen s žádným dopingem, žádná zkouška u něj nebyla pozitivní. Toto je pro cyklistiku velká rána," uvedl Raboň.

Seznam dosud jmenovaných jezdců podezřelých z dopingu:

T-Mobile: Jan Ullrich, Oscar Sevilla.
Astana-Würth: Jörg Jaksche, Michele Scarponi, Marcos Antonio Serrano, David Etxebarria, Joseba Beloki, Angel Vicioso, Isidro Nozal, Unai Osa, Giampaolo Caruso.
CSC: Ivan Basso.
Caisse D'Epargne-Iles Baleares: Constantino Zaballa.
Saunier Duval: Carlos Zarate.
AG2R Pravoyance: Francisco Mancebo.
Phonak: Jose Enrique Gutierrez, Jose Ignacio Gutierrez.
Communidad Valenciana: Vicente Ballester, David Bernabeu, David Rodriguez, Jose Adrian Bonilla, Juan Gomis Lopez, Eladio Jimenez Sanchez, David Latasa, Javier Pascual Rodriguez, Ruben Plaza, Jose Luis Martinez, Manuel Llorent, Antonio Olmo, David Munoz, Javier Cherro, Javier Pascual (bývalý jezdec, teď technik).
Unibet.com: Carlos Garcia Quesada.

Jan Ullrich na Tour de France letos nepojede...

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Mladí odcházejí, základna se zužuje. Skoky dostávají na frak, mrzí šéfa Dukly

24. dubna 2024  15:03

České skoky na lyžích drží nad vodou už jen poslední mohykán: Roman Koudelka. Další reprezentanti i...

Olympijský medailista z Londýna se loučí. Kajakář Hradilek ohlásil konec kariéry

24. dubna 2024  14:16,  aktualizováno  14:37

Aktualizujeme Stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu z Londýna 2012 Vavřinec Hradilek ukončil...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Dvakrát nic, vyjde to teď? Liverpool si vyhlédl trenéra u Lingra s Hanckem

24. dubna 2024  14:18

Dál usilovně hledají náhradu za odcházejícího Jürgena Kloppa. Ta vysněná padla, jednou to zase...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...