Štvanice bude patřit silákům

P r a h a - Čtyři z deseti nejsilnějších mužů světa, včetně obhájce titulu Magnuse Samuelssona ze Švédska, se zúčastní v sobotu v Praze druhého ročníku Velké ceny Volvo Trucks o nejsilnějšího muže světa (World Strongest Man). Na centrálním kurtu štvanického tenisového areálu se chce od 17 hodin prosadit i Jan Bártl, jenž mezi siláky odešel před dvěma lety od atletiky.

"Je to jako kdybychom pozvali čtyři tenisty z první desítky světového žebříčku. Chceme, aby se štvanický stadion při závodu proměnil v gladiátorskou arénu," řekl promotér seriálu Ulf Bengtsson, který bude závod s dotací 20 000 dolarů moderovat.

Vedle obhájce Samuelssona je ve startovní listině také jeho bratr Torbjörn, o prvenství bude bojovat rovněž Nor Sven Karlson. Ze Spojených států přijede americká jednička Brian Schoonveld a již jedenapadesátiletý Odd Haugen, který loni skončil čtvrtý. Třiatřicetiletý Bártl, jenž vytvořil v květnu při závodě Grand Prix na Havaji světový rekord v mrtvém tahu jednou rukou (120 kg), se pokusí zlepšit pátou pozici z loňska. Do konečného pořadí bude chtít promluvit Fin Pavi Paavisto.

Muži budou soutěžit v šesti disciplínách - tažení 7,5 tuny těžkého kamionu na čas, zvedání váhy 125 kg v limitu 90 sekund, ve vytrvalostním držení dvou osobních automobilů v rozpažení na šikmých rampách, ve zvedání závaží 180, 220 a 250 kg do schodů na čas, v běhu s nadzvednutým autem na vzdálenost a čas a v mixu tří dalších disciplín. Těmi jsou převracení pneumatiky o váze 350 kg, chůze se dvěma závažími o váze 120 kg na 15 metrů a překládání barelů o váze 90 kg na 10 metrů.

Poprvé se v Praze představí aktuálně nejsilnější žena světa Bryndis Olleschová z Německa. Rodačka z Islandu, která se do Německa provdala v roce 1996, se představí v souboji proti zatím nejmenované české ženě v tažení kamionu, zvedání šedesát kilogramů těžké klády a ve farmářském závodu - běhu se závažími na 2x30 metrů.

"Mám tento sport moc ráda. Snažím se spojit kvalitní výkony, sílu, radost a krásu pohybu," řekla bývalá plavkyně, účastnice olympijských her v Soulu. Prémii 1000 dolarů hodlá investovat.

"Má příprava něco stojí, také provozuji fitcentrum," řekla jednatřicetiletá žena, která se připravuje sama. "Také si sama vařím, převážně bílé maso a těstoviny," řekla.

Úřadující nejsilnější muž světa Magnus Samuelsson ze Švédska si silácky potřásá rukou s Čechem Janem Bártlem


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: kamion