ragby - ilustrační foto

ragby - ilustrační foto | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Sparta přeprala Slavii. Zaskočila rivala drtivým nástupem

  • 0
Tohle není pro panenky. Ostré souboje, při kterých vás mrazí, místo zubů chrániče a místo fotbalového míče ragbyová šiška. V sobotu se hrálo v Edenu nejtvrdší možné derby mezi Slavií a Spartou.

Pokud jste slabší povahy, snad raději ani nečtěte dál, nebo alespoň následující reportáž berte s odstupem a nechtějte být nikdy jejími aktéry. Jak už totiž zaznělo výše, tohle není pro panenky!

Nad Edenem se mračí nebe, v sobotním odpoledni občas dopadne na místní hustý trávník dešťová kapka, když vtom do hlíny ulehne stokilový běžec v červenobílém dresu. Nestačí se ani rozhlédnout a už na něm přistává další a další těžká váha jeho protihráčů. Snaží se získat ragbyovou šišku, kterou drží borec tam někde vespod té hromady.

Na tribuně to zašumí, ale žádné naříkání ze hřiště neuslyšíte. To se v ragby nesluší. Sport drsných chlapů nabízí nejatraktivnější možné derby mezi Slavií a Spartou napříč všemi sporty.

V sobotu se odehrálo znovu. I když favoritem byla domácí Slavia, v dramatickém finiši uspěl její rival 17:14. "Sparta ukázala větší touhu, v podstatě nás přeprala," přiznal trenér sešívaných Vít Chalupa. "Proč jsme prohráli? Nechci říkat, že to hráči vypustili, ale možná měli v podvědomí až moc, že užmají jistý postup do play-off. To Sparta na rozdíl od nás musela vyhrát, aby si naději na postup udržela," vysvětlil Chalupa.

Zvýšenou motivaci potvrdil i jeho protějšek, kouč Sparty. "Měli jsme nůž na krku. Buď výhra, nebo konec šancí na play-off. Kluci makali, dali do toho všechno," radoval se Petr Michovský.

Ten mohl být spokojený především s úvodem duelu. Sparťané byli všude včas. Když se někdo ze soupeřů dostal k šišce, už ho zavalil dav bojovníků z Letné.

Ti nedali slávistům vůbec dýchat a sami se bodově prosazovali. "Nástup do utkání jsme vůbec nezvládli," zlobil se Chalupa. "Hra se vyrovnala až po přestávce, a to bylo pozdě," připustil.

Drtivé tempo, kterým sparťané v úvodu svého soka zaskočili, jim bralo rychle síly. Přesto ještě v poločase udrželi vedení o sedm bodů. Po pauze se hra srovnala, Slavia možná byla i lepší, ale náskok Sparty už nedotáhla. "Snad nás to nijak neovlivní před play-off," doufá Chalupa.

Ten slibuje, že Spartu nenechá v posledním kole základní části ve štychu. "Oni potřebují, abychom porazili Tatru Smíchov, jinak nemají šanci postoupit. My hráče šetřit nebudeme. Chceme vyhrát," uklidnil svého soupeře Chalupa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž